Izlet sa džematlijkama u Banju Luku

Izlet sa džematlijkama u Banju Luku

U subotu 14. oktobra 2017. godine aktivistice Sektora za brak, porodicu i ženski aktivizam Medžlisa IZ-e Sarajevo organizirale su izlet u Banju Luku za hanume iz sarajevskih džemata. U punoj Ferhat-pašinoj džamiji muallime su proučile mevlud, a prisutnima su se u svojstvu domaćina obratili Adnan ef. Jusić i banjalučka koordinatorica Sektora za brak, porodicu i ženski aktivizam pri Medžlisu Fatima Jusić. Izlet je osmišljen kao edukativan i rekreativan program, vid podrške povratničkim džematima, ali i kao idealna prilika da se džematlijke  međusobno upoznaju i druže.

Osim džematlijki iz Sarajeva,  posjeti Banjoj Luci odazvale su se i žene iz Živinica, Doboja i Vogošće, tako da je mevludskom programu prisustvovalo skoro 300 žena i djevojaka. Domaćini Banja Luke, uposlenici Medžlisa, studenti i studentice iz Banje Luke i okolnih gradova te hanume-džematlijke srdačno su i sa oduševljenjem za sve posjetiteljke pripremili doček. Džematlijke su počastili ručkom  i obilazakom Kastela, uz napomene o historijskim i arhitektonskim detaljima o Kastelu i Ferhadiji džamiji. Efendija Jusić istakao je da Bošnjacima u Banjoj Luci ova posjeta puno znači i da su ushićeni kao na dan otvorenja džamije. Također, reakcije izletnica su veoma pozitivne i ispunjene oduševljenjem. Adila Paldum- Hodžić, jedna od posjetiteljki kaže: ”Hvala za predivno proveden dan koji je ispunio i dušu i srce.” Ona, kao i mnoge druge posjetiteljke poželjele su da što prije uslijedi ponovni susret, druženje i izlet uz obećanje Banjoj Luci: ”Doći ćemo ponovo ako Bog da!”

Posjeta je prethodno najavljena Medžlisu i MUP-u Banje Luke, a putovanje je detaljno isplanirano od rezervacije autobusa, polaska sa 11 sabirnih lokacija za 130 žena iz 22 različita džemata, preko programa u toku putovanja i boravka na odmorištima pa sve do povratka u Sarajevo. Za ugodnost pri putovanju te programe u autobusima i džamiji Ferhadiji bilo je zaduženo 12 muallima i aktivistica sarajevskog Medžlisa. U toku putovanja je organizirana humanitarna akcija prikupljanja novčanih sredstava kao podrška radu vrtića ”Pahuljica”, koji je oformljen od strane Muftijstva banjalučkog i Medžlisa IZ-e Banja Luka. Akciji su se odazvale sve putnice iz oba autobusa.

Udobnosti i uspješnosti organizacije izleta uveliko su doprinijeli kvalitetno opremljeni i udobni autobusi firme Centrotrans Eurolines. Izlet je podržala vjersko-prosvjetna služba Medžlisa IZ-e Sarajevo, a za realizaciju i konačan uspjeh programa izleta i mevluda, uz nesebičnu podršku svih prisutnih kolegica posebno je zaslužna muallima Fatima Čeliković- Hodžić.

Izlet je u konačnici ocijenjen kao uspješan, uz želje svih učesnika da se uskoro ponovo okupe.

medžlis-sa.ba

© Divithana, 2013