Završeno Drugo regionalno takmičenje u hifzu Časnog Kur’ana

Završeno Drugo regionalno takmičenje u hifzu Časnog Kur’ana

U Sarajevu je tokom vikenda održano Drugo regionalno takmičenje u hifzu Časnog Kur`ana, a jučer je svečano u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke proglašen i pobjednik.

Na takmičenju, čiji je nagradni fond iznosio 60 hiljada KM, učestvovalo je 47 hafiza iz Bosne i Hercegovine i država regiona. (Makedonija, Srbija, Hrvatska, Ukrajina, Albanija itd.)

Organizatori ovog takmičenja bili su Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Fondacija „Hifz Časnog Kur’ana“ Sarajevo u saradnji sa Fondacijom „Hamed bin Halid Al-Sani“ iz Qatara.

Pokrovitelj takmičenja bio je vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema dr. Husein-ef. Kavazović.

Prisutnima se na samom kraju obratio direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH Nusret ef. Abdibegović.

Pobjednik u najtežoj kategoriji hifz cijelog Kur’ana je hfz. Emir Sinanović koji je osvojio zaista vrijednu nagradu od 8000 KM.

Od ove godine uvedena je i nova kategorija za koju su se takmičari mogli prijaviti i u ovoj kategoriji su zaista pokazali svoje umijeće u lijepom učenju Kur’ana, tilavetu, u čemu su mogli uživati svi posjetioci, a usput treba naglasiti da je takmičenje bilo otvoreno za javnost.

Također je veoma bitno napomenuti da je održan i edukacijiski program, seminar na kojem su govorili istaknuti stručnjaci iz oblasti kiraeta.

Svim učesnicima koji su se takmičili na ovogodišnjem drugom regionalnom takmičenju u hifzu Časnog Kur’ana uručene su novčane nagrade kao i CD-ovi sa snimcima njihovih nastupa.

Također su uručene nagrade i najzaslužnijim ljudima koji su omogućili da ovo takmičenje bude održano.

 

(Radio BIR)

© Divithana, 2013