VEČER ILAHIJA I KASIDA U IZVEDBI HOROVA IZBNJ

VEČER ILAHIJA I KASIDA U IZVEDBI HOROVA IZBNJ

U organizaciji Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ), u subotu, 16.12.2017. godine, održana je manifestacija ”Večer ilahija i kasida u izvedbi horova IZBNJ”.

U ovoj svečanosti učešće je uzelo ukupno 13 horova iz džemata IZBNJ, od kojih su: Mainz, Ravensburg, Kassel, Saarbrücken IKC, Hidaje München, Kirchheim-Teck, Penzberg, Tevhid München, Nürnberg, Tuttlingen, BIG Frankfurt, Schwäbisch-Gmünd i Ulm.

Manifestaciju su svojim prisutstvom uveličali i predsjednik Mešihata IZBNJ, muftija Pašo ef. Fetić, predsjednik Sabora IZBNJ i potpredsjednik Sabora IZ BiH Edin Atlagić, mnogi imami i drugi predstavnici vjerskog života u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj.

Na samom početku, riječi dobrodošlice prisutnima je uputio glavni organizator ove večeri, član Mešihata za vjersko-prosvjetna pitanja, Mehmed ef. Jakubović i zahvalio se svima koji su doprinijeli realizaciji ove manifestacije.

Muftija Pašo ef. Fetić, u svom obraćanju je skrenuo pažnju na ulogu i važnost rada IZBNJ sa omladinom i djecom, s ciljem čuvanja bošnjačkog identiteta i bosanskog jezika.

Bilo je divno vidjeti prepunu salu posjetioca koji su dugo uživali u glasovima mladosti naših džemata. Oni su ih, kroz svoje ilahije i kaside, uz melodije koje odmaraju srca, poveli na put kojeg će se dugo sjećati. Kao specijalni gost ovoj manifestaciji je prisustvovao Armin Muzaferija, koji je svojim milozvučnim glasom oduševio sve prisutne, te sa horovima IZBNJ izveo dvije ilahije, što je izazvalo posebno oduševljenje. Hafiz Samir ef. Haskić i hafiz dr. Benjamin ef. Idriz su svojim učenjem Kur’ana napojili srca prisutnih koji su ih u zanosu slušali.

Ovakve i slične manifestacije koje organiziraju bošnjački džemati u dijaspori su jedan od uspješnih metoda očuvanja naše kulture, tradicije, jezika i vjere.

Moderatori ove večeri, koja je održana u gradu Ulmu, u njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg, bili su hfz. Adela Kazija i Mr. Adem ef. Hasanović.

© Divithana, 2013