Unikatna australijska džamija pravoslavnog arhitekte

Unikatna australijska džamija pravoslavnog arhitekte

Veoma unikatna džamija, ne samo za pojam Australije, već cijelog svijeta – Punchbowl džamija u Sidneju. Riječ je o arhitektonskom remek-djelu koje je spoj (ultra)moderne i islamske arhitekture.

Zanimljivo je da se unutrašnjost  zidova i plafona sastoji od stotina malih kupolica, od kojih će svaka biti osvijetljena. Svaka od ovih kupola, će također, imati ispisano jedno od 99 lijepih Božijih imena.

Zacchariah Mathews iz organizacije Australian Islamic Mission, kaže da je posebnost ove džamije što posjeduje tradicionalne i moderne elemente. Kombinacijom ovog dvoje postiže se važan momenat kada je u pitanju percepcija mladih muslimana danas.

„Ovo je važno u smislu njihove prisutnosti danas i kada je u pitanju mjesto gdje oni žele da žive i provode svoje vrijeme i pronalaze odgovore. Mislim da će im ova džamija pomoći da pronađu sve to što žele naći“, kazao je.

Iako je u pitanju džamija, dizajnirao je jedan pravoslavni arhitekta.

„Nisam se nikada osjetio kao outsider „, odgovorio je na pitanje novinara „Kako se osjećate kao outsider“ Angelo Candalepas, arhitekta džamije. „Osjećam se kao dio zajednice, iako smo različitih vjerovanja. I mislim da je važno u ovim vremenima da mladi  ljudi vide budućnost u vjeri. I koliko je važno imati vjeru.“

Cijeli projekat košta 12 miliona australijskih dolara i do sada je završen 85%. Džamija će biti otvorena i za nemuslimane koji žele saznati više o islamu. Nakon deset godina izgradnje, otvorenje je planirano početkom naredne godine.

 

 

© Divithana, 2013