U ponedjeljak počinje manifestacija “Selam, ja Resulallah“

U ponedjeljak počinje manifestacija “Selam, ja Resulallah“

Kulturno-vjerska manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku ”Selam, ya Resulallah” bit će svečano otvorena 20. novembra na platou ispred Baščaršijske džamije podjelom šerbeta, kolača i kafe od 18:30h.

Ovo je 13. manifestacija kojom Medžlis Islamske zajednice Sarajevo obilježava rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s., te promovira univerzalne vrijednosti islama – ljubav, solidarnost, altruizam, volonterizam, kojima je učio i pozivao Poslanik, a.s.

U press sali Gazi Husrev-begove biblioteke održana je koferencija za medije povodom održavanja XIII-te kulturno vjerske manifestacije pod nazivom “Selam, ya Resulallah”.

Glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo Ferid ef. Dautović, njegov zamjenik i koordinator projekta Malik ef. Šljivo na konferenciji za medije u petak su najavili bogat program koji će biti realiziran u hidžretskom mjesecu rebiul-ewelu.

– Manifestacijom promoviramo život Poslanika a.s., a cilj nam je više govoriti o Poslaniku kao o radosnoj vijesti. On je donositelj radosne vijesti, ljubavi, međusobnog povjerenja, poštovanja, tolerancije. Nagovijestio je novi pogled na život, novi način promišljanja svijeta i života – kazao je dr. Dautović.

Planirana su 34 programa koja će biti realizirana u 26 dana, na različitim lokacijama širom Sarajeva, a učestvovat će oko 250 najeminentnijih stručnjaka iz različitih vjerskih, kulturnih i društvenih oblasti koji dolaze iz čitavog svijeta.

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci bit će organizirana četiri predavanja profesora Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, akademika prof.dr. Rešida Hafizovića i prof.dr. Nusreta Isanovića, profesora IPF-a iz Zenice prof.dr.hfz. Halila Mehtića te predstavnika Diyaneta Turske prof. Kadira Dinča.

S obzirom na to da manifestacija afirmira bošnjačku kulturu i tradiciju te daje priliku mladima za aktivno učešće u kreiranju pozitivnih uslova života i pruža doprinos obrazovanju djece, bit će organizirani mektebski dani, kao i kviz znanja.

Također će biti upriličeno druženje sa Sulejmanom Bugarijem, Ammarom Bašićem, Emirom Hadžihafizbegovićem, a u okviru posebnog programa za omladinu bit će uručene nagrade s javnog konkursa za najbolju fotografiju koja je inspirisana Poslanikom a.s.

Bit će upriličena i izložba o radu i djelovanju Abdulaha ef. Ganića, potom izložba Mi’radžnama u Brusa bezistanu, koja je već bila postavljena u Medini, kao i promocija karte Zaboravljeno naslijeđe islamske civilizacije, kviz za omladinu te večer sa Fatom Orlović.

Posebna svečanost su mevludi koji će tradicionalno biti organizirani diljem Sarajeva, a centralna mevludska svečanost Rijaseta će biti u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Od ove godine svi sadržaji će biti dostupni za medije na FTP serveru na stranici medzlis-sa.ba gdje će u rubrici Vijesti biti posebna kategorija pod nazivom “Selam, ya Resulallah” ili u okviru posebne rubrike ispod najava na web stranici medzlis-sa.ba pod nazivom Materijali za medije!

Manifestaciju, koja će trajati do 15. decembra, u ponedjeljak će otvoriti muftija Sarajevski dr. Enes Ljevaković.

Program manifestacije možete pronaći na ovom linku:

http://islamskazajednica.ba/vijesti/obavjestenja/296-sarajevo/25858-program-manifestacije-selam-ja-resulallah

© Divithana, 2013