U Los Angeles-u otvorena Ženska džamija

U Los Angeles-u otvorena Ženska džamija

Ženska džamija u Americi je u petak otvorila svoja vrata u središtu Los Angeles-a, pozdravljajući mnoštvo muslimanki iz cijele zemlje.

Predsjednica i potpredsjednica džamijskog odbora, M. Hasna Maznavi i Sana Muttalib, su sa ostatkom tima mjesecima provodile svoj projekt u djelo. Maznavi je redateljica filmova i spisateljica komedija, a Muttalib radi kao advokat. One su se udružile s Pico Union projektom kako bi otvorili ovu džamiju, a prvi namaz je održan 30. januara, u petak, za vrijeme džuma-namaza.

Džumu je predvodila Edina Leković, koja je održala i hutbu.

Ženska džamija je debitirala u vrijeme kada mnogi američki muslimani preispituju tradicije i norme sa kojima su odrasli. Čikaška spisateljica Hind Makki je 2012. godine otvorila website pod nazivom “Sporedni ulazi”, kojim je pozvala žene da objave fotografije i iskustva iz džamija. Džamije su često podijeljene po spolu, ponekad zidnim razdjelnicima, koji obilježavaju svako područje. Mnoge žene su izrazile svoje nezadovoljstvo ovim podjelama, a mnogi muškarci nisu imali predodžbu o ženskom iskustvu.

“Oni jednostavno nisu imali pojma da je to jedno tipično žensko iskustvo u džamiji – da odeš u džamiju, a ne vidiš kupolu, ne vidiš imama i svakako ne vidiš arhitekturu – vidiš veliki zid ispred sebe “, rekla je ona.

Ženska džamija ova pitanja iznosi na vidjelo.

“Pojava džamije samo za žene je prirodna posljedica kulture ženske isključenosti u džamijama širom zemlje”, rekla je Makki.

HuffPost je razgovarao s Maznavi i Muttalib o procesu otvaranja džamije samo za žene i onim što one vide kao budućnost muslimanskog vodstva u SAD-u.

Zašto je, po vašem mišljenju, potrebna ženska džamija?

Vjerujemo da Ženska džamija u Americi može igrati važnu ulogu u jačanju muslimanske zajednice u cjelini, povećanjem pristupa žena islamskom znanju, poticanjem žena da prisustvuju u postojećim džamijama i poticanjem islamskog učenja – unutar i izvan muslimanske zajednice. Ženska džamija Amerike nastoji osigurati atmosferu u kojoj su muslimanke okružene svojim vršnjakinjama i gdje se osjećaju ugodno upoznavanjem više aktivne uloge vodstva u sigurnom prostoru.

Da li su vas iskustva u vlastitom vjerskom životu dovela do pokretanja projekta?

Muttalib: Još kao djevojčicu, otac i majka su me učili da je islam religija koja promoviše jednakost među klasama, rasama i polovima. Vremenom, shvatila sam da je egalitarni duh islama ono što toliko volim,  a što nije uvijek potvrđeno i primijenjeno u muslimanskim prostorima. Kada sam se ponovo spojila s Kur’anom, kao student prava, otkrila sam da tekst učvrščuje moja uvjerenja da islam promiče prava i ravnopravnosti žena. Bližim pogledom na islamsku historiju sam shvatila da su žene igrale važnu i snažnu ulogu u cijeloj historiji islama.

Maznavi: Kao mlada djevojka koja je odrastala u najvećoj džamiji Kalifornije, oduvijek sam se osjećala dobrodošlom i uključenom. Ali jednom sam izašla iz kuće i počela istraživati džamije van Južne Kalifornije, pa sam shvatila da mnoge džamije favorizuju kulturne prakse izdvajanja žena, pored prakse islama za uključivanjem. Bilo je teško ne internalizirati ovaj prekid veze u Božjim kućama, kao nedostatak sposobnosti moje povezanosti s Bogom. Počela sam istraživati mnoge ženske islamske učenjake u cijeloj zemlji i pronašla nevjerovatno osnažujuće studije.

o-MOSQUE-570

Kakav je bio proces? Jeste li naišli na prepreke?

Bili smo u mogućnosti osigurati naš prostor kroz uspostavu poticajnog partnerstva s Pico Union projektom u Los Angeles-u – prelijepa međureligijska sinagoga koja ugošćuje šest različitih vjerskih skupina, uključujući i kršćane, Židove i sada i muslimane. Čast nam je biti prva muslimanska skupina koja se pridružila ovom prekrasnom multireligijskom naporu prema miru i razumijevanju među vjerama.

Iako je naš proces planiranja uglavnom bio pozitivan, primarna blokada s kojom smo se suočili je osigurati sredstva za pokrivanje naših operativnih troškova. U ovom trenutku, Ženska džamija u Americi je vođena volonterizmom i zavisi od dobre volje svojih volontera i velikodušnih priloga onih koji je podržavaju. Nadamo se da ćemo biti u mogućnosti osigurati dovoljno sredstava koja će nam omogućiti da proširimo naše programe.

Kakav ste feedback dobili od muškaraca u svojim vjerskim zajednicama?

Primili smo brojne poruke od ljudi, koji su izjavili da su oduševljeni našim konceptom i da potiču i ohrabruju njihove majke, sestre, žene, prijateljice i kćeri da prisustvuju našoj prvoj molitvi u petak. Naime, mi smo čuli od nekoliko mladih očeva da su nam zahvalni što im kćeri jednog dana mogu djelovati u prostoru kao što je naš.

Također, imamo dva muška člana odbora, koji toliko podržavaju ovu ideju, da su željeli lično biti uključeni. Jedan od njih je i mladi otac djevojčice i želi da ona odrasta u svijetu u kojem ima pristup posebno dizajniran za razvoj njenog zbližavanja s Bogom.

Oko kojih elemenata nove džamije ste najviše uzbuđeni?

Najviše smo uzbuđene zbog činjenice da će žena govornik, tj. hatib, biti u mogućnosti sagledati ženska pitanja i nedoumice iz ženske perspektive i sa ženskom zajednicom. U većini postojećih džamija, žene često ne dobiju priliku za pristup muškom imamu za pitanja i rasprave nakon molitve, jer je u muškom dijelu i nije dostupan. Koncept razgovora nakon džume je da se dodatno olakšaju značajni razgovori između hatiba i slušatelja, te da se poveća ženin pristup produktivnim diskursima koji se odnose na vjeru i islamske učenjake, koji mogu odgovoriti na njihova pitanja i razgovarati o njihovim problemima.

o-MOSQUE-570

Kako zamišljate budućnost muslimanskog vodstva u Americi?

Mi zamišljamo budućnost u kojoj je svaka muslimanska konferencija ispunjena jednakim brojem muških i ženskih muslimanskih govornika i vjerskih autoriteta, u kojoj svaka džamija u Americi ima jednak broj muslimana žena i muškaraca u svojim odborima, i u kojoj je svaka džamija u punoj posjećenosti njihovih cijelih džematlija, zbog poboljšanja koje su napravili u činjenju njihovih džamija pristupačnijima i više dobrodošlima za žene.

Također se nadamo da će muški imami poboljšati svoj pristup i dostupnost ženama džematlijama – posebno nakon džuma-namaza, te da će više raditi sa ženama u svojim zajednicama i odborima, u smislu planiranja procesa dok projektuju arhitekturu i strukturu mjesta u njihovim džamijama.

 

© Divithana, 2013