U Cambridge-u se gradi prva eko-džamija u Evropi

U Cambridge-u se gradi prva eko-džamija u Evropi

U novembru ove godine se očekuje otvorenje džamije u Cambridge-u, prve eko-džamije u Evropi, čiji troškovi izgradnje se procjenjuju na 15 miliona funti, prenosi Cambridge News. U Cambridge-u živi oko 6 hiljada muslimana, a džamija će moći primiti oko 1000 klanjača: 700 muškaraca i 300 žena.

Ono što ovu džamiju čini neobičnom je generator solarne energije, postrojenja za recikliranje vode, toplinska pumpa i pasivna ventilacija.

Tim Winter, predsjednik fonda za izgradnju džamije ističe: “Osim što će biti prva eko džamija u Ujedinjenom Kraljevstvu, džamija će biti u potpunosti otvorena za žene, i sretni smo što možemo reći da su dvije žene bile u odboru za izgradnju džamije. Nadamo se da će ovaj broj biti i veći.”

Džamija će biti opremljena i zvučno izoliranim prostorom za majke i malu djecu i prostorijom za relaksaciju žena prirodnim terapijama. Osim toga, u sklopu nje su planirani gasulhana, kafić, škola Kur’ana za djecu opremljena digitalnom tehnologijom i vrt dostupan svim stanovnicima Cambridge-a.

Prostorije džamije će biti otvorene za sve u ovom gradu, i tako je i dizajnirana: da pruži dobrodošlicu svakome kao mjesto za unutrašnji mir i promišljanje.

“Svako će moći doći da koristi vrt, iznajmi salu za organizovanje događaja, sjedi u kafiću, ili da jednostavno uživa u mirnom ambijentu prostora za molitvu”, kaže Winter.

Ističe i da su žene bile aktivne u dizajniranju objekta i prikupljanju sredstava, uključujući i studenticu na Cambridge-u, Baraku Khan, koja je umrla od raka. Do svoje smrti je prikupila 213 hiljada funti.

Donacije su pristigle od hiljada muslimana Cambridge-a, Indonezije, Hong Konga i SAD-a, ali i organizacija i pojedinaca iz Turske, Katara i Saudijske Arabije.

© Divithana, 2013