Stotine mladih američkih Jevreja uz pisma podrške čestitali rođendan Ahed Tamimi

Stotine mladih američkih Jevreja uz pisma podrške čestitali rođendan Ahed Tamimi

Više od 700 mladih Jevreja iz SAD-a je napisalo pisma solidarnosti Ahed Tamimi, 17-godišnjoj Palestinki koju su izraelske vlasti uhapsile prošlog mjeseca i optužile po 12 tačaka optužnice, uključujući napad na okupacijskog vojnika i bacanje kamenja, nakon što je video na kojem šamara vojnika u vlastitom dvorištu postao izuzetno popularan na internetu. Poslije je obznanjeno da je ova mlada djevojka bila uznemirena tog dana, jer su vojnici dan prije pucali u glavu njene 14-godišnje rodice gumenim mecima.

Pisma su dostavljena od strane desetina jevrejskih aktivista Ahedinom ocu Bassemu Tamimiju, na njihovu kućnu adresu u Nabi Saleh, selo na Zapadnoj Obali, u četvrtak, dan nakon njenog 17-og rođendana, prenosi Haaretz.

U jednom pismu je pisalo: “Draga Ahed, zovem se Shula i imam 17 godina. Imamo isto godina i živimo u različitim svjetovima. Tvoja hrabrost me inspiriše da se borim za ono u što vjerujem. Tvoja djela nisu uzaludna.”

U međuvremenu, stotine mladih jevrejskih aktivista u SAD-u su obillježili njen rođendan u srijedu protestujući protiv njenog zarobljavanja, te tako iskazali podršku uoči suđenja koje je očekuje u izraelskom Vojnom sudu. Protesti su održani u New Yorku, Bostonu i Washingtonu, kao i u drugim američkim gradovima.

Pisma podrške i protesti su organizirani od strane američkih antiokupacijskih grupa IfNotNow i All That’s Left, sa sloganom #NoBirthdayBehindBars.

Micah Friedman, član grupe All That’s Left je za Haaretz rekao: “Za mene, kao Jevreja koji je vezan za ovo mjesto, ne samo politički, već i religijski i duhovno, je jako važno da komuniciram sa Ahed – kao mladom osobom čiji život je oblikovan od strane okupacije u ime jevrejskog naroda – da joj kažem da postoji Jevreji širom svijeta i ovdje koji ne smatraju pravednim sistem pravde s kojim se ona trenutno bori.”

Njen otac Bassem se zahvalio aktivistima za posjetu i proteste, i istakao da jevrejske i izraelske grupe sade masline kako bi se bolje osjećali, ali da njemu i njegovoj porodici “nije potrebno drveće, nego sloboda”.

Ahed je godinama poznata javnosti. Još 2010. godine, kao dijete, je postala simbol otpora palestinske mladosti, zbog fotografije na kojoj stoji s podignutom pesnicom ispred okupacijskog vojnika. Također je poznata i po videu od prije nekoliko godina, na kojem se, zajedno s drugim ženskim članovima svoje porodice, svađa s izraelskim okupacijskim vonikom zbog hapšenja njenog 12-godišnjeg rođaka.

Izraelske okupacijske snage već decenijama progone i sude članovima ove porodice, zbog sedmičnih protesta koje Tamimi organizuju protiv krađe njihove zemlje za potrebe izgradnje ilegalnih jevrejskih naselja. Nekoliko članova porodice je uhapšeno i ubijeno tokom proteklih godina.

© Divithana, 2013