Shirin Gerami je prva žena s hidžabom koja je završila Ironman takmičenje

Shirin Gerami je prva žena s hidžabom koja je završila Ironman takmičenje

Svojim pokušajem da završi Ironman triatlon, Shirin Gerami je željela promijeniti način na koji žene muslimanke pristupaju i na koji im je dozvoljen pristup sportu, posebno triatlonu.

Prešavši cilj sa vremenom 13:11:07, Shirin je postala prva pokrivena žena koja se takmičila i završila Ironman triatlon u Koni. Prije takmičenja, ova 26-godišnjakinja je izjavila za Sports Ilustrated: “Ovo će biti prvi put i da žena iz Irana učestvuje u triatlonu. Ono što je važnije za mene jeste da stvaram mogućnosti u kojima svaka žena može pristupiti triatlonu, te ubirati psihološke, fizičke i socijalne koristi sporta – plivanje, bicikl, trčanje, uroniti u prirodu i rasti kao osoba. Mislim da je najvažnije imati mogućnosti.”

shiz7-e1461646077900

Ona je plivala oko 4 km, vozila bicikl oko 180 km i trčala oko 42 km, uporedo poštujući sve propise koje pored islama, i njena zemlja Iran nalaže, tražeći od žene da sve vrijeme bude potpuno pokrivena u javnosti.

“Putovanje u Konu na Ironman je zapravo stvarni život”, kaže Shirin. “To je putovanje na kojem sam bila duboko dirnuta i izuzetno počastvovana podrškom koju su svi pokazali cijelim putem. Ojačana mi je vjera u ljubaznost, svjetlo i ljepotu ljudskih bića.”

Ali ona ima na umu više od samo doprinosa u eliminisanju kulturalnih podjela. Ona se nada će njena odjeća moći da inspiriše žene koje imaju druge komplikacije u izlaganju tijela, uključujući lične razloge i zdravstvene probleme.

“Moja nada je da ću naći pravo rješenje, odjeću koja može obezbijediti mogućnosti ženi da pristupi sportu”, kaže Gerami. “Ženama koje žele biti pokrivene kako bi ispoštovale vjerske ili kulturalne vrijednosti, lične principe, tjelesne nesigurnosti, zdravstvene i kožne probleme i zaštitu od sunca.”

 

 

 

© Divithana, 2013