Voditeljka Saudi TV : Žene muslimanke bi trebale obavljati namaz rame uz rame sa muškarcima i predvoditi namaz
Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2017-11-04 12:33:34Z | | }Ù

Voditeljka Saudi TV : Žene muslimanke bi trebale obavljati namaz rame uz rame sa muškarcima i predvoditi namaz

Nadine Al-Budair bolje poznata kao saudijska novinarka i TV voditeljka, izjavljuje u medijima, kako bi se trebala uspostaviti ravnopravnost muškaraca i žena u džamijama, navodeći da žene trebaju predvoditi namaz i stajati rame uz rame sa muškarcima.

U četvrtak naveče, podijelila je sada već izbrisani tweet koji glasi; Religijska ravnopravnost znači da trebamo stajati zajedno ili ispred muškaraca tokom namaza, ne iza njih. Islam je religija jednakosti.

Al-Budair je TV voditeljka na Rotana TV, satelitskom kanalu čiji je vlasnik saudijski princ, Alwaleed Bin Talal Al-Saoud.

Njena izjava je postala zarazna na društvenim vezama izazivajući ljutnju među mnogim korisnicima društvenih mreža, uglavnom muškarcima koji su je optužili da ide nasuprot Islamskim učenima.

U Islamu nije dozvoljeno da žene budu ispred muškaraca i da vode namaz, prema Muhammedu a.s koji kaže; “Najbolji saff za muškarce je prvi saff a najslabiji posljednji, dok je najbolji saff za žene posljednji, a najslabiji prvi.” (Muslim)

Ovo nije prvi put da ova saudijska novinarka iznosi kontraverzije religiji.

 

© Divithana, 2013