Reakcije na ulazak izraelskog blogera u Poslanikovu džamiju

Reakcije na ulazak izraelskog blogera u Poslanikovu džamiju

Fotografija izraelskog blogera s nadimkom Ben Tzion u Poslanikovom haremu u Medini izazvala je lavinu reakcija i izraza nevjerice na društvenim mrežama. Aktivisti su pokrenuli hashtag na Twitteru “Cionist u Medinskom haremu”. Ben Tzionu zamjeraju što je istakao torbu s natpisom svog imena, koje znači ‘Cionov sin’.

Ben Tzion na Instagramu je objavio nekoliko fotografija tokom posjete Saudijskoj Arabiji, gdje se susreo s nekoliko saudijskih aktivista i novinara. Objavio je i fotografiju unutar Medinske džamije, na kojoj je obučen u tradicionalnu saudijsku odjeću.

Bloger Times of Israela objavio je i fotografiju s jednim Saudijcem, ispod koje je napisao: “Moj dragi brat Abdulaziz. Naša generacija mora izgraditi most između Jevreja i arapskog svijeta jednom zauvijek”. Dodao je: “Saudijska Arabija i Izrael moraju stati zajedno kako bi se uspostavio zajednički cilj – sveopći mir u široj regiji Bliskog istoka.”

Ben Tzion ranije je posjećivao i druga sveta mjesta muslimana, poput džamije Al-Aqsa u Jerusalemu i džamije u jordanskoj prijestonici Ammanu.

Korisnici društvenih mreža zamjeraju mu što je u Medinskom haremu istakao torbu s natpisom “Ben Tzion”, “Cionov sin”, kako Palestinci zovu cioniste.

Istu torbu Ben Tzion istakao je i tokom ezana, u prvim redovima Medinske džamije.

Ubrzo nakon objavljivanja ove vijesti nalog Ben Tziona uklonjen je s društvene mreže Instagram.

Posjeta ovog blogera dešava se u vrijeme kad brojni medijski izvještaji govore o uspostavi saudijsko-izraelskih veza na više polja proteklih mjeseci.

© Divithana, 2013