Ratni zločinac Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor

Ratni zločinac Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor

Sudsko vijeće Haškog tribunala izreklo je prvostepenu presudu Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. Optužnica ga je teretila za genocid i druge ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine.

Vijeće je utvrdilo da Ratko Mladić nije kriv po tački 1 – genocid i da jeste kriv kao učesnik raznih zločinačkih poduhvata.

Kriv je za tačku 2 genocid, tačku 3 – progon i zločin protiv čovječnosti, tačku 4 – istrebljenje, zločin protiv čovječnosti, tačku 5- ubistvo, zločin protiv čovjekčnosti, tačku 6- ubistvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, tačku 7- deportacija, zločin protiv čovječnosti, tačku 8- nehumano i prisilno premještanje, tačku 9 – terorisanje i kršenje zakona i običaja ratovanja, tačku 10 – protivpravni napadi na civile, tačku 11 – uzimanje talaca, kršenje zakona i običaja ratovanja.

Učesnici UZP-a uzimanja talaca bili su i Radovan Karadžić i Nikola Koljević, kazao je sudija Orie.

Vijeće je razmotrilo naređenja izdata u tu svrhu i njihovo sprovođenje te je konstatiralo da je Mladić naredio zarobljavanje pripadnike UNPROFOR-a i njihovo zadržavanje na lokacijama koje su bile potencijalne mete napada NATO snaga.

– Vijeće je konstatiralo da je optuženi imao namjeru da se ostvari cilj UZP-a i da se zarobre pripadnici UNPROFOR-a, kako bi se spriječili napadi NATO-a – kazao je sudija Orie.

Ratko Mladić osuđen je na kaznu doživotnog zatvora.

– Vijeće vas osuđuje na kaznu doživotnog zatvora – rekao je predsjednik sudskog vijeća Alfons Orie.

 

(BIR.ba)

© Divithana, 2013