Ramazanski “Konvoj berićeta” na putu ka Balkanu

Ramazanski “Konvoj berićeta” na putu ka Balkanu

Učenjem Kur’ana, puštanjem bijelih golubova i nastupom osmanskog vojnog orkestra “Mehter”, sa Parka Ataturk, iz istanbulske opštine Bayrampaša je ka Balkanu po jedanaesti put krenuo konvoj pod imenom “Bratstvo ne poznaje granice” (Kardeşlik sınır tanımaz).

06_jun_13_kardeşlik_sınır_tanımaz_1

“Konvoj berićeta”, kako je još poznat, pripremaće iftare za vjernike, postače, u mjesecu Ramazanu, sultanu nad ostalim mjesecima. Ispratio ga je načelnik opštine Bayrampaša, Atila Aydıner, sa drugim zvaničnicima, predstavnicima nevladinih organizacija i velikim brojem građana, sa donatorima.

06_jun_13_kardeşlik_sınır_tanımaz_2

 “Ramazanski projekat na Balkanu odraz je mira, prijateljstva i bratstva, prije svega, jedan kulturni projekat. Ne samo da ćemo pripremati iftare na Balkano, nego ćemo biti most prijateljstva i mira između Turske i Balkana. Naše bratstvo ne poznaje granice. Zahvaljujemo svima koji su pomogli da se ovaj kulturni projekat ostvari. Po jedanaesti put, Konvoj berićeta će obradovati stanovništvo balkanskih zemalja,” kazao je načelnik Aydıner.

Ovogodišnji program će obuhvatiti 19 gradova u 9 balkanskih zemalja. Projekat “”Bratstvo ne poznaje granice” pokrenut je 2005. godine, a do sada je ugostio oko jedan milion postača, obilazeći put dug pet hiljada kilometara, po Balkanu. U dosadašnjim akcijama, “Konvoj berićeta” je posjetio Hrvatsku, Bosnu i  Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Kosovo, Makedoniju, Grčku i Bugarsku.

Konvoj “Bratstvo ne poznaje granice” čine četiri kamiona, dva autobusa i 80 volontera.

 

 

(TRT, Bayrampaşa Belediyesi)

© Divithana, 2013