Ramazan u Livnu

Ramazan u Livnu

Mjesec posta, mjesec Allahove neizmijerne milosti i oprosta, u Livnu je obilježen i propraćen raznim aktivnostima za žene. 15. jula, 2014. dogodilo se otvorenje gradske džamije Ćurčinice, pa su većina aktivnosti bile smještene upravu u ovu, obnovljenu džamiju.

Za organizaciju i planiranje aktivnosti za žene, ispred Medžlisa IZ Livno, pobrinulo se Udruženje žena MIZ Livno, čijim radom rukovode 4 muallime. Prije početka posta, napravljen je plan svih aktivnosti, koji je u potpunosti ispunjen, Bogu hvala.

Nezaobilazni su bili iftari za žene. Prvi iftar finasiran je od strane našeg Medžlisa, a upriličen u dvorištu gradske livanjske Ćurčinice, što je svemu dalo jednu posebnu čar i zadovoljstvo. Drugi iftar su žene same organizirale, donijevši širok spektar gastronomske ponude koji bi postidio i najambicioznije kuhare. Odaziv žena na iftarima bio je na zasebnom nivou, što svjedoči ljepoti i posebnom doživljavanju zajedničkih iftara u mjesecu ramazanu. Pored ova dva, Medžlis je finasirao jedan omladinski iftar, na kojem je bilo više od 100 omladinaca.

Od edukativnih aktivnosti, naravno da izdvajamo predavanja za žene kojih u ramazanu nikad nije previše. Obzirom da grad Livno posjeduje 3 redovno aktivne džamije, te još dvije, koje klanjače primaju samo tijekom ramazana, to su i muallime svoje djelovanje morale prenijeti na svih ovih pet džamija, uključujući i šest seoskih džemata. Centralna predavanja za žene  bila su smještena u gradsku džamiju Ćurčinicu, svake subote nakon mukabele, gdje su predavanja održavale svršenice Fakulteta islamkih nauka Šejla Mujić Kevrić i Alma Poljić, dok su ostale džamije posjećivane tijekom ostalih dana. Ukupno su održana 23 predavanja za žene na nivou cijelog Medžlisa IZ Livno, što je jako lijep i uspješan broj. Predavanja su vodile muallime Dženita M., Šejla M.K. i Alma P.

10526062_252164294982908_580140088344008722_n

Ono što bih izdvojila od ostalih aktivnosti jesu obilježavanje 11. jula, dana posvećenog padu Srebrenice, te sjećanje na Prijedorsku tugu, ali i vrlo važnu kampanju protiv proizvoda koji finasiraju Izrael u ratu protiv Palestinaca.

Što se tiče prvog događaja, sam naslov je privukao veliki broj muškaraca i žena, koji su svojim prisustvom, i sa suzama u očima zajedno s nama odali počast novim ukupanim žrtvama u Potočarima. Muallime Šejla i Dženita održale su čas historije o dešavanjima između ’92.-’95. godine u Srebrenici, a hor je učenjem prigodnih ilahija i srebreničkog inferna, te čitanjem korisnih tekstova upotpunio cijelu priču. Kampanja za Gazu nije bila iznimno posjećena, ali poruka koju su Šejla M.K. i Jasmina Mujčo poslale Livnu, Bosni, ali i cijelom svijetu, bila je snažna i puna emocija. Čas historije, pravljenje transparenata i dijalog sa prisutnima dio su ove prilike. Istog dana prisjetili smo se i žrtava u Prijedoru, zajedničkim učenjem Fatihe.

Zajedniča nafila sa ženama nakon teravih namaza, učenje i druženje s Kur’anom iza ikindije namaza u Ćurčinici, mevludi u svim gradskim džamijama povodom mubarek večeri, još su neke aktivnosti kojima smo plijenili pažnju vjernica. Hor Medžlisa IZ Livno, kojim rukovodi muallima Mevlida H. svakodnevnim probama u danima posta, te sjajnim nastupima  na svih 6 mevluda pokazao je snagu i predanost islamu i svojim džamijama. Da ih Uzvišeni nagradi i učvrsti na Njegovom putu!

Da nam Uzvišeni Allah ukabuli trud i djela, oprosti grijehe, a cijeli Ummet Muhammeda a.s. učvrsti i osnaži na putu stjecanja Ahireta. Amin.

Šejla Mujić Kevrić, Livno

© Divithana, 2013