Budućnost islama u Evropi

Budućnost islama u Evropi

U ponedjeljak 27. aprila, u Gazi Husrev-begovoj bilioteci, održano je predavanje jednog od vodećih mislilaca današnjice u oblastima studija budućnosti i filozofije znanja dr. Ziauddina Sardara na temu „Budućnost islama u Evrropi“.

Predavanje, kojem je prisustvovao veliki broj zainteresovanih za temu, upriličili su Centar za dijalog-Vesatijja u saradnji sa Centrom za napredne studije i domaćinom Gazi Husrev-begovom bibliotekom, a u okviru ciklusa predavanja pod nazivom Govornica Centra za dijalog-Vesatijja.

IMG_8371

Dr. Sardar je u svom izlaganju fokus usmjerio na definisanje samih pojmova „budućnost“, „islam“ i „Evropa“, te posmatravši okom futurologa poentirao kako je navedene pojmove svrsishodnije navoditi u obliku množine. Jer, teško je danas posmatrati Evropu kao jednu cjelinu, pa čak ni u okviru Evropske unije, s obzirom da Evropu čine različite zajednice koje dijele određeni broj zajedničkih vrijednosti i interesa. Nije lahko ni tvrditi kako je islam jedinstven, niti da su muslimani ujedinjeni u Evropi. A kada ove dvije činjenice prihvatimo, vrlo je vjerovatno da ćemo shvatiti i da postoji i više od jedne jedinstvene „budućnosti“ za sve one koji žive na prostorima „Evropa“, koji su sljedbenici različitih „islama“.

IMG_8373

U drugom dijelu izlaganja, a posebno odgovarajući na pitanja prisutnih,  dr. Ziauddin se osvrnuo i na poziciju Bosne i Hercegovine, te budućnosti islama na prostoru BiH, ustvrdivši kako je pred BiH u narednih 10-15 godina veliki izazov, ali i šansa da bude primjećenja kao stabilna i progresivna u evropskim okvirima. No, s tim izazovom moraju se suočiti narodi koji žive na tom prostoru, a naročito pripadnici islamske vjeroispovjesti, s obzirom na rastuće negativne trendove usmjerene ka islamu i muslimanima u Evropi, ali i svijetu uopće.

 

 

(cns.ba)

© Divithana, 2013