Pariz: Protesti protiv namaza na ulicama usljed nedostatka džamija

Pariz: Protesti protiv namaza na ulicama usljed nedostatka džamija

Tenzije su dostigle vrhunac u petak kada su predstavnici francsuke vlasti i građani pariškog predgrađa pokušali spriječiti muslimane da klanjaju džumu na ulici – stanje koje oslikava problem sa nedostatkom džamija na nacionalnom nivou.

Niko nije povrijeđen u ovom događaju u Clichy-la-Garenne, ali čini se da nijedna strana nije željela popustiti.

Noseći ogroman baner sa natpisom “Zaustavimo ilegalne molitve na ulicama, načelnik Remi Muzeau je predvodio 100 demonstranata u petak kako bi pokazali moć i odvratili muslimane od klanjanja na gradskom trgu. Vjernici tu klanjaju džumu svakog petka već mjesecima iz protesta zbog zatvaranja mesdžida.

Nekolicina vjernika je pokušala da klanja bez obzira na situaciju, ali su se povukli na manje vidljivo mjesto, nastojeći da izbjegnu sučeljavanje sa demonstrantima. Ali, demonstranti su ih ipak pritisnuli uz drveni zid.

Kada su vjernici uglas rekli “Allahu ekber”, grupa demonstranata je počela naglas da pjeva francusku nacionalnu himnu. Neki od njih su imali i francuske zastave.

Usred guranja i velike gužve, baner sa natpisom „Ujedinjeni za Veliku džamiju u Clichy-ju“ je potrgan i uništen.

Policija je sa štitovima formirala živi zid između grupa, te su muslimani naposlijetku prostrijeli sedžade na trotoar, izuli cipele i obavili namaz.

Nakon što je incident završen, vjernici su aplaudirali, a načelnik je rekao da će demonstranti tu biti i naredni put.

„Činit ćemo ovo svakog petka ako je potrebno“, kaže Muzeau.

„Moram osigurati mir i slobodu građana mog grada“, rekao je. „Ne smijemo dozvoliti da se ovo događa u našoj zemlji. Naša zemlja, Francuska republika, blijedi.“

ONEMOGUĆEN DIJALOG SA PREDSTAVNICIMA VLASTI

Hamid Kazed, predsjednik Unije muslimanskih asocijacija u Clihy-ju, je predvodio namaz i kaže: „Nastavit ćemo dok ne postignemo dijalog i dogovor o konačnom mjestu za obavljanje namaza.“

„To je ono što oni žele, podijeliti građane“, rekao je. „Mi nismo fundamentalisti. Mi smo za islam Francuske.“

Demonstrantima su se pridružili i predsjednik pariške regije, Valerie Pecresse i redstavnici i građani frugih paričkih predgrađa.

Dok je islam već dugo vremena na drugom mjesto po broju pripadnika u Francuskoj, ova zemlja ima hronični nedostatak džamija za procijenjenih 5 miliona muslimana. Muslimani u nekoliko gradova su odlučili da obavljaju molitvu na ulicama, a to sve raspiruje anti-imigrantski sentiment krajnje desnice Nacionalne fronte čiji je lider Marine Le Pen.

Muslimani u Clichy-ju su rentali prostor za namaz od gradskog vijeća. Međutim, grad je odlučio taj prostor pretvoriti u biblioteku za 60,000 svojih stanovnika, a ukinuli su prostor za namaz u martu, nakon čega je uslijedio sudski spor.

Gradsko vijeće kaže da muslimani mogu da obavljaju molitvu u novom islamskom kulturalnom i centru za molitvu, kojeg već koristi stotine ljudi, a koji je grad otvorio prošle godine. Međutim, muslimani tvrde da je novi objekat premali i da ne zadovoljava sigurnosne standarde.

 

© Divithana, 2013