Njemački ministar unutrašnjih poslova predložio uvođenje slobodnih dana povodom muslimanskih praznika

Njemački ministar unutrašnjih poslova predložio uvođenje slobodnih dana povodom muslimanskih praznika

Da li je Njemačkoj potreban muslimanski praznik? Ministar Tomas de Mezijer smatra to dobrom idejom, a za to dobija i podršku.

Za svoja razmatranja o uvođenju muslimanskog praznika u Njemačkoj, ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer (CDU) dobio je podršku od Centralnog komiteta katolika (ZdK). “U jednom multireligioznom društvu, u dijelovima u kojima živi veliki procenat muslimana, može da se uvede muslimanski praznik i time se neće izdati kršćanska tradicija naše zemlje. To se više dogodilo pretvaranjem svetog Nikole u Djeda mraza”, kazao je predsjednik ZdK-a Tomas Šternberg za ‘Pasauer nojen prese’. Jer, kalendar nije, kazao je Šternberg, ‘ni muzejski eksponat niti samo niz slobodnih radnih dana, već znak bogatsva evropske tradicije’.

Ministar De Mezijer, čija je budućnost ministra u eventualnoj ‘Jamajka koaliciji’ neizvjesna, na kraju se založio za to da se u određenim regionima u Njemačkoj uvede muslimanski praznik. Svi sveti se na primjer slavi samo u regionima u kojima živi velika većina katolika, objasnio je De Mezijer na jednom partijskom skupu u donjosasksonskom Volfenbitelu.

“Bild” je pitao Nijemce

A građani Njemačke? Sudeći prema pisanju tabloida Bild, uvođenje muslimanskog praznika u kalendar bi odbio najveći broj Nijemaca. Sedam od deset ispitanika (70,1 procenat) se u anketi ovog lista izjasnilo protiv. Tek svaki 13. građanin Njemačke (7,8 procenata) podržava zakonsko uvođenje muslimanskog praznika, rezultat je ankete Instituta Insa.

“Razmatranje ima smisla”, kazao je uprkos tome politikolog Ulrih Vilems sa Univerziteta Minster za dpa. Istina je da je skoro nemoguće da se svim religioznim zajednicama omogući slobodan dan za neki od njihovih praznika. Ali, muslimani čine oko 5% ukupnog stanovništva Njemačke. “Doduše, najveći politički signal po pitanju integracije bi bio uvođenje jednog praznika za sve u saveznoj republici”, kazao je Vilems. No, praznici u Njemačkoj su, ako se izuzme 3. oktobar – Dan ujedinjenja, u nadležnosti saveznih pokrajina. S jedne strane bi se praznicima moglo postići simbolično priznanje, objašanjava Vilems. A s druge strane bi moglo imati praktičnu funkciju – u smislu da se jedan čitav dan posveti ispunjavanju religijskih običaja.

Izvor: Al Jazeera News

© Divithana, 2013