Njemačka profesorica se izvinila studentici muslimanki zbog ‘javnog ponižavanja’

Njemačka profesorica se izvinila studentici muslimanki zbog ‘javnog ponižavanja’

Njemačka profesorica na Univerzitetu Wüzburg javno se izvinila studentici muslimanki zbog svog diskriminatornog ponašanja nakon što je tražila od nje da tokom predavanja skine maramu.

Dana 25. oktobra tokom predavanja iz Međunarodnih odnosa, profesorica Gisela Müller-Brandeck-Bocquet tražila je od neimenovane muslimanke da skine maramu, nazivajući je ‘smetnjom’.

Uprkos što se nekoliko studenata pobunilo i ušlo u verbalni konflikt sa profesoricom,  Müller-Brandeck-Bocquet je insisitirala da su čak i marame koje se nose iz vjerskih razloga izraz nepoštovanja. Studenti su kazali da im je profesorica rekla da takve prakse ne postoje u nauci i da se  predavanja odvijaju u sekularnom prostoru, gdje vjeri nije mjesto.

Zelena omladina Wüzburg prenosi da je veliki broj studenata izašao sa predavanja u znak protesta i solidarnosti sa studenticom.
“Smatramo da je ponašanje profesorice javno ponižavanje”, izjavila je Magdalena Bachinger iz Zelene omladine Wüzburga.

Međutim, dvije sedmice nakon incidenta kojeg su njemački mediji propratili, dr. Gisela Müller-Brandeck-Bocquet je uputila pismo izvinjenja devetnaestogodišnjoj studentici turskog porijekla, tražeći od nje da joj oprosti zbog njenog pogrešnog stava.

Ona je također objavila da se izvinila studentici tokom jednog od njenih predavanja i da je pročitala pismo izvinjenja pred studentima.

“Kada sam tražila od Vas da skinete maramu u sali, ciljala sam na vašu ličnosti i osjećali ste se diskriminiranim i pod pritiskom. Izvinjavam se zbog toga i bilo bi mi drago kada biste prihvatili izvinjenje”, napisala je profesorica.

Međutim, pojedini studenti sa Univerziteta su kazali da izvinjenje nije dovoljno za takvo javno ponižavanje i zatražili su da budu preduzeti konkretni koraci protiv diskriminacije.

Univerzitet, koji je također bio na udaru kritika zbog ponašanja profesorice, je saopćio da ne namjeravaju sprovesti pravne akcije protiv profesorice jer se javno izvinila i studentica je prihvatila njeno izvinjenje.

Univerzitet u Wurzbugu nema pravila kojim se zabranjuje studenticama nošenje marame.

 

 

(IslamBosna.ba)

© Divithana, 2013