Njemačka: 10.000 funti kazne za vozača autobusa jer je odbio primiti muslimanku sa nikabom

Njemačka: 10.000 funti kazne za vozača autobusa jer je odbio primiti muslimanku sa nikabom

Vozač autobusa u Njemačkoj suočit će se sa novčanom kaznom do 10 000 funti, zbog spriječavanja muslimanke koja nosi nikab, da uđe u autobus – prema  navodima policijskog službenika.

Vozač u gradu Leer, Donji Saxony, uporno je odbijao da primi trudnu ženu u autobus, rekao je glasnogovornik u četvrtak, kako The Local citira. Njen suprug je netom poslije prijavio incident policiji.

Vozača trenutno istražuju zbog administrativne odbrane. Mogao bi biti kažnjen čak do 10 000 funti.

Privatna autobuska kompanija, koju je angažovao grad Emden da lokalno djeluje, priznala je kako je vozač prekršio regulacije, objašnjavajući da je djelovao iz neznanja.

Temmo Poppenga iz Emdena je također istupio, rekavši da „ovakva stvar ne smije biti dopuštena da se desi i ne smije se ponoviti.“

Burke i velovi na licama muslimanki, poznati kao nikabi, postali su velika tema debata u Njemačkoj, posebno nakon što je 900 000 izbjeglica došlo 2015-e.

Konzervativci širom Njemačke su zagovarali da se nikab i burka zabrane u pojedinom javnom prostoru. Država Bavarske iznijela je takav prijedlog u februaru, čije se prihvatanje očekuje do ljeta.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u decembru izrazila svoju podršku za zabranu ovakve vrste islamske odjeće u javnosti, govoreći da „Veo preko cijelog lica se mora zabraniti gdje je to legalno moguće.“

Incident u Donjem Saxoniju je daleko od prvog ovaskvog slučaja u Njemačkoj. U decembru, vozač je, prema izvještaju, fizički izbacio sirijsku tinejdžerku iz tramvaja, vičući na razglas kako odbija da je vozi.

U augustu,  muslimanka koja je radila kao stažista na šestodnevnom zadatku, otpuštena je prvi dan, nakon što je odbila da skine mahramu. U istom mjesecu, njemački sud se priklonio školskim autoritetima koje je izbačena studentica tužila. Škola je tvrdila kako bi joj veo ometao učenje.

Ostale evropske države se također hvataju u koštac sa odijevanjem u islamu. Austrijski partneri vladajuće koalicije složili su se u januaru, da zabrane svaku vrstu prekrivanja lica muslimanki na javnim mjestima, kao dio novih mjera koje će biti na snazi prije sljedećih parlamentarnih izbora 2018-e.

Također, desničarski švicarski političari bili su predmet oštrih kritika, nakon objavljivanja postera žene koja nosi burku, sa tekstom: „Nekontrolisana državljanstva? Ne olakšanim državljanstvima!“ Kritike su to osudile kao dio prljave kampanje.

U međuvremenu, najveća grupa Evropskog parlamenta – Partija evropskih ljudi, također iskazuje podršku zabranama muslimanskih velova, izražavajući kako kulturološke tako i sigurnosne brige.

© Divithana, 2013