Nike pustio u prodaju svoj sportski hidžab

Nike pustio u prodaju svoj sportski hidžab

Nakon nekoliko mjeseci najavljivanja, u Velikoj Britaniji je u prodaju pušten Pro Hijab, osmišljen od strane kompanije Nike, kako bi se ohrabrio što veći broj muslimanki na bavljenje sportom, prenosi Huffington Post. Nike je još u martu najavio da testiraju hidžab visokih performansi kako bi se borili protiv činjenice da se mnoge muslimanke još uvijek suočavaju sa preprekama i imaju ograničen pristup vježbanju. Statistike objavljene od strane “Sport England” pokazuju da se samo 18% muslimanki bavi nekim sportom, što je malo u odnosu na 30% ukupnog broja žena.

Novi hidžab je napravljen od laganog, rastezljivog poliestera, sa rupicama koje ‘dišu’, i dizajniran je da ženama pristaje poput druge kože i ne ometa kretanje. Vijest da je ovaj hidžab u prodaji je podržana od strane mnogih muslimankih sportistkinja, kao što je Zahra Lari, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je Pro Hijab nazvala simbolom osnaživanja. “To je podsjetnik muslimankama da možemo postići sve na svijetu”, rekla je.

Da bi napravili ovaj proizvod, dizajneri iz Nike-a su se sastali sa vrhunskim sportistkinjama kako bi se upoznali s preprekama koje tradicionalna pokrivala mogu prouzročiti u sportu.

Ibtihaj Muhammad, šampionka u mačevanju iz New Jersey-a, je objasnila da je tradicionalni hidžab ograničavao njen sluh u prošlosti, što joj je donosilo i penale zbog pogrešnih startova meča. “Prvo sam dobijala upozorenje, a onda i oduzet bod… Ne mogu nabrojati koliko puta se to desilo. Uvijek bih govorila sudiji: ‘Žao mi je, ne čujem Vas'”, rekla je.

Muhammad, koja je osvojila bronzanu medalju na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. za tim SAD-a, se redovno takmičila u hidžabu za djecu, koji je pravljen od poduplanog žoržeta. “Kada se materijal navlaži, postaje jako težak i krut”, opisala je ona kako izgleda znojenje se s maramom. Osim toga, nikako se nije uklapao s njenom uniformom. Zavezala bi hidžab straga, prednji dio zakačila ispod brade, a višak materijala bi ugurala u sportski grudnjak, kako bi sve stajalo na svom mjestu ispod maske. “Znam da je to teško zamisliti, ali to je ono što sam nosila bukvalno cijelu svoju sportsku karijeru”, kaže ona.

Nošenje dječijeg hidžabaje bilo daleko od idealnog, pa se Muhammad trudila da pronađe bolje opcije. “Sjećam se da sam ih imala samo nekoliko koje sam koristila za trening, a onda više nisam mogla pronaći ni hidžab u tom stilu. Povrh svega, žene koje nose hidžab nisu u potpunosti shvaćene. Kada sam bila u školi, uvijek sam morala imati pismo lokalnog imama u kojem se navodilo da je sigurno za mene da nosim moje religijsko pokrivalo tokom sporta. Moji treneri su to pismo morali stalno imati kod sebe.”

Na tragu razgovora poput ovog, u cilju rješenja problema dizajneri iz Nike-a su kreirali prototip sportskog hidžaba, koji je testiran od strane različitih sportistkinja, uključujući dizačicu tegova Amnu Al Haddad, Zahru Lari, koja se bavi umjetničkim klizanjem, obje iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

I druge sportistkinje s Bliskog Istoka, kao što su trkačica Manal Rastom, trenerica u Nike-ovom trkačkom klubu u Dubaiju, i njemačka bokserka Zaina Nassar, su isprobale navedeni prototip. Dizajneri su informacije koje su im one dale iskoristili da poboljšaju proizvod i, konačno, Pro Hijab je rođen.

Muhammad je u avgustu 2017. prva probala finalizirani proizvod, koji dolazi u raznim veličinama.”Tek kada sam stavila Nike Pro Hijab, shvatila sam koliko je moj prijašnji hidžab ometao moje performanse. Najednom sam mogla čuti, nije mi više bilo vruće i osjećala sam da je moje tijelo sposobno ohladiti se bolje i brže”, kaže ona.

Dodaje i da hidžab ima važnu simboličnu ulogu za muslimanke. “Nike Pro Hijab će pomoći i unapređenju razgovora koji se vode o hidžabu i učešću muslimanki u sportu, što će učiniti sport inkluzivnim prostorom”, kaže ona.

Manal Rastom, koja je nedavno istrčala njujorški maraton sa hidžabom, se složila s njom. “On me inspiriše da dostignem veće visine i istrčim veće udaljenosti. I vjerujem da će inspirisati djevojke širom svijeta da slijede svoju strast za sportom.”, rekla je.

(Huffington Post)

 

© Divithana, 2013