Naši sportisti kao najbolji ambasadori!

Naši sportisti kao najbolji ambasadori!

Krajem juna u azerbejdžanskom gradu Baku završene su Prve evropske igre. Riječ je o prvom, jedinstvenom sportskom događaju u kojem je učestvovalo oko 6000 sportista iz 50 zemalja, među kojima su učešće uzeli i sportisti iz naše zemlje, njih ukupno 57. Igre će poslužiti i kao direktne kvalifikacije za Olimpijske igre, koje će biti održane u Rio de Janeiru 2016. godine.

Iskoristili smo priliku da saznamo nešto više o samom takmičenju, organizaciji i uspjesima naših takmičara, ali i njegovom vlastitom angažmanu, kroz kratki razgovor sa seniorskim reprezentativcem BiH u brzom klizanju Edinom Brankovićem. Edin je posljednjih nekoliko mjeseci proveo na pripremama u Bakuu gdje je izabran za člana Organizacionog komiteta Prvih evropskih igara. Ovu funkciju dobio je na prijedlog OK BiH, zbog odličnih rezultata postignutih u raznim svjetskim takmičenjima, te zbog uspješno obavljene funkcije mladog ambasadora na Omladinskim olimpijskim igrama 2012. i 2014. godine.

11666304_1599962026924281_1344057739838456904_n

Edine, reci nam nešto više o samoj organizaciji Evropskih igara, te o našim učesnicima. Kakav značaj ima učešće naših sportista?

Svi kontinenti imaju svoje igre, a ovo je prvi put da se saberu najbolji sportisti iz Evrope i učestvuju u evropskim igrama. Bosna i Hercegovina je imala 57 takmičara što je najveći broj ikada na jednim igrama pod pokroviteljstvom MOK i EOK. OK BiH je uradio vrhunski posao u pripremi i organizaciji BiH takmičara na Igre. Ono što je značajno jeste da Bosna i Hercegovina svake  godine  osvaja  zapaženije i  uspješnije rezultate  na međunarodnoj sceni. Posebno je bitno naglasiti crtu sa kojom BH sportisti prezentuju a to je vrhunski rezultat sa jedne strane a sa druge strane razumjevanje i lijepo ponašanje koje nose iz BiH kulture. Tako i ove igre su bile prilika da BiH sportisti pokažu potpuni kvalitet a ujedno i budu ambasadori BiH.

Kakve su plasmane izborili naši učesnici i da li ste imali dovoljno podrške?

Amel Tuka je osvojio ubjedljivo prvo mjesto na 800m i Hamza Alić u bacanju kugle. Alić je potvrdio ostvarenu normu za OI 2016. Sportisti u BiH se  sve  manje osvrću na  komentare i  treniraju naporno u  ostvarivanju vrhunskih rezultata tako da se stvara atmosfera gdje su mlađi sportisti ohrabreni da nastave njihovim koracima. Sigurno je da sa malo višim ulaganjima bh. sportisti mogu ostvariti još veće rezultate. Podrške državnih institucija postoje, ali potrebno je osigurati veću podršku da bi bh. takmičari mogli ostvariti i veće rezultate čime se osigurava budućnost sportova i sa budućim generacijama. Također podrška medija je jako bitna u širenju vrijednosti koje imamo. Ove godine sa Igara su direktno izvještavali Dnevni Avaz i TV1 što je uključilo i BiH javnost. Tako je BiH OK podržao Ditu zajedno sa svim građanima BiH što su emitovali portali i tv kuće.

Kako je došlo do tvog angažmana u okviru Prvih evropskih igara? Kakva iskustva nosiš iz Azerbejdžana i svog boravka tamo?

OK BiH me je predložio Organizacionom komitetu evropskih igara nakon što sam završio magistarski studij na FASTO. Od značajnih karakteristika za ulazak u organizaciju su vrhunski rezultati za koje ostvarujem za KSBiH i uloga mladog ambasadora 2012 i 2014. Ovdje sam u vodstvu i menadžmentu najpoznatije dvorane na Igrama. Važna pouka i iskustvo koje sam imao ovdje je spoznaja osobine da se u Bosni i Hercegovini učimo razumjevanju i otvorenosti prema drugome što je velika prednost u poslu, organizaciji i međunarodnom okruženju. Ova otvorenost i razumjevanje su ključni elementi mog boravka u Azerbejdžanu.

 Prije par godina izabran si za mladog ambasadora Omladinskih olimpijskih igara, koliko ti znači ta uloga te kako vidiš utjecaj sporta na mlade?

Imao  sam  čast  pa  sam  na  prijedlog  OKBiH  bio  mladi  ambasador na Olimpijskim igrama 2012 i 2014 što mi je otvorilo vrata i mogućnosti širenja saznanja koje prolazim kao sportista. Sport nas prije svega uči požrtvovanosti, spremnosti na pobjedu i prevladavanje poraza. Mislim da je to dovoljno reći i istrajati na tome.

Imaš mnogo aktivnosti, kako uspiješ da organizuješ svoj dan a kako provodiš svoje slobodno vrijeme?

Bitno je da znamo prioritete šta želimo uraditi. Pri tome da budemo fleksiblini. Kada imamo prioritet onda nam rad daje slobodu i slobodno vrijeme.  Također kao sportista interesujem se za sve aspekte sporta, a onda to iskustvo bude primjenjivo i „ima dušu“, što se kod nas kaže.

Imao si priliku da dočekaš ramazan u Azerbejdžanu, opiši nam svoj doživljaj.

Sportskom terminologijom ramazan je visinska priprema duše, pa tako gdje god čovjek da se nalazi ima priliku obaviti kvalitetne pripreme. Azerbejdžan u mnogome podsjeća na Bosnu i Hercegovinu, ali Sarajevo i Bosna i Hercegovina opet imaju nešto posebno što nam je teško opisati.

 

Za kraj Edin kaže da svoju motivaciju da ide naprijed i upoznaje mlade širom BiH i svijeta pronalazi u iskustvu upoznavanja drugih kultura i nastojanja da uvijek ostvari bolji rezultat sa kojim će moći dalje upoznavati druge kulture. Njegov sljedeći cilj je ostvarivanje olimpijske norme za 2018. i nastavak učešća u aktivnostima u širenju univerzalnih vrijednosti.

Edinu hvala za izdvojeno vrijeme, njemu i svim našim sportistima želimo mnogo sreće u narednom periodu.

 

Izvor fotografija: privatni album

© Divithana, 2013