Muzbnb: Airbnb za muslimane

Muzbnb: Airbnb za muslimane

Prvo smo imali Airbnb, a potom Noirbnb – za pripadnike crne rase kako bi izbjegli rasizam pri traženju smještaja kada putuju. Sada, tu je i servis za rentanje smještaja namijenjen muslimanima. Muzbnb se pojavio kako bi odgovorio na specifične potrebe muslimana-putnika diljem svijeta. Korisnici mogu da odaberu smještaje koji nemaju alkohola niti služe svinjetinu, opremljeni prostorom za namaz i sedžadama. Postoje i opcije smještaja isključivo za žene ili muškarce ili stanovi koji su blizu džamija i restorana sa halal hranom. Iako je ovakav tip smještaja namijenjen muslimanima I često i u vlasništvu muslimana, Muzbnb nije striktno limitiran na vjernike muslimane – I nemuslimani također mogu da bukiraju ovakav smještaj. Muzbnb djeluje već pet sedmica i počeo je da ulistava domove diljem svijeta.

 

Na listi su domovi iz cijelog svijeta uključujući Ameriku, Maldive, Francusku, Hrvatsku, Singapur, Novi Zeland, Šri Lanku, Egipat, UK, pa i Bosnu I Hercegovinu. CEO Hadi Shakuur kaže da je Muzbnb osnovan kako bi učinili da se muslimani osjećaju ugodnije i prihvaćenije tokom putovanja.
“Muzbnb je rođen usljed želje da kreiramo nešto inovativno što bi služilo našoj zajednici. Ovo su vrlo zahtjevna vremena za muslimane u Americi i diljem svijeta, a ovo može da bude iskra nade”, kaže Hadi. “Čuli smo priče muslimana koji se susreću sa diskriminacijom i poteškoćama na svojim putovanjima. Naš cilj je jednostavan – da potaknemo putovanja, avanture i kreiranje globalne zajednice gdje će se muslimani osjećati ugodno I prihvaćeno dok putuju.”

Nije teško shvatiti zašto putnici traže sigurna mjesta – Noirbnb je također nastao kao alternativno rješenje za putnike crne rase koji se suočavaju sa diskriminacijom, a muslimanima su takve situacije također vrlo česte. Nadamo se da će u narednom period što više domaćina upisati se na listu Muzbnb-a, kako bi svi mogli da se osjećaju sigurno dok putuju bez da brinu da će naići na nefer tretman.

 

 

 

 

 

(Metro UK, photo: mvslim)

© Divithana, 2013