Mlade Afganistanke osvojile europsko takmičenje u robotici

Mlade Afganistanke osvojile europsko takmičenje u robotici

Ekipa djevojaka iz Afganistana kojima je tokom ljetnih mjeseci bio odbijen zahtjev za ulazak u SAD osvojila je veliko europsko takmičenje iz robotike.

Zadatak na festivalu Robotex u Estoniji je bio riješiti jedan od aktuelnih problema u stvarnom svijetu koji bi pored takmičenja također privlačio potencijalne kupce.

Tri od dvanaest članica tima iz Herata, trećeg po veličini grada u Afganistanu, pobijedile su sa prototipom robota koji je koristio sunčevu energiju za pomoć manjim poljoprivrednicima u obradi zemlje.

“Izuzetno smo ponosni na veliko postignuće afganistanskog tima”, izjavio je afganistanski predstavnik u Velikoj Britaniji Said T. Jawad. “One su izvrstan primjer za ljude širom svijeta u tome šta mogu postići mladi ljudi ako im se pruži prava podrška i prilika da se izgrađuju kroz obrazovanje”.

Ranije ove godine šest članica tima je odbijeno prilikom zahtjeva za američku vizu koja im je bila potrebna da se takmiče u Washingtonu. Razlog za odbijanje bio je nejasan, ali nakon međunarodnih reakcija, odluka je promjenjena i ulazak u zemlju im je bio odobren putem “uvjetnog dopusta” koji omogućava inače neprihvatljivim posjetiteljima ulazak iz humanitarnih razloga ili zbog eventualne koristi zajednici.

Na tom takmičenju su osvojile srebrnu medalju.

© Divithana, 2013