Malezija: Oprema za brzo detektovanje sastojaka koji nisu halal

Malezija: Oprema za brzo detektovanje sastojaka koji nisu halal

Malezijski Selangor univerzitet će započeti istraživanje za razvoj opreme koja će omogućiti da se detektuju haram sastojci u roku od 60 sekundi.

Prorektor Selangor univerziteta, dr. Anuar Ahmad, je rekao će univerzitet dobiti 1.3 milion malezijskih ringita iz budžeta vlade Selangora da razvije ovu opremu za potrebe medicinske industrije i industrije hrane.

“Iako je malo, može uštedjeti troškove u odnosu na laboratorijske testove. Garantuje se da će rezultati biti tačni, i ispravni poput laboratorijskih testova koji koštaju hiljade ringita”, rekao je Ahmad.

Ahmad je rekao da je veliki broj univerziteta napravio halal opremu u prošlosti, ali da bi oprema koja se planira napraviti na Selangor univerzitetu trebala biti naprednija i modernija.

“Prijašnja halal oprema je funckionisala na način sa detektuje samo svinjsku DNA”, kaže Anuar.

“To se razlikuje od onoga što mi namjeravamo. Unisel halal oprema će koristiti tehnologiju nano senzora kako bi otkrili 0.001% svinjskog sadržaja.”

Sistem je u mogućnosti da detektuje prisustvo sastojaka koji nisu halal tako što se unese uzorak proizvoda u detektor koji proizvodi florescentno svjetlo ukoliko su takvi sastojci prisutni.

Kompletiranje opreme se očekuje u decembru 2015.godine.

(halalmagazin.com)

© Divithana, 2013