Malezija i Indonezija prihvataju migrante zarobljene na otvorenom moru

Malezija i Indonezija prihvataju migrante zarobljene na otvorenom moru

Malezija i Indonezija su odlučile da pruže utočište ilegalnim migrantima iz Bangladeša i pripadnicima Rohinja muslimana koji su ostali zarobljeni u brodicama u otvorenim vodama u Južnoj Aziji.

U zajedničkom saopćenju dvije zemlje navodi se da je postignut dogovor da ove zemlje pruže privremeni smještaj za ilegalne migrante.

Također je dogovoreno da međunarodna zajednica preuzme odgovornost da im pronađe novo utočište nakon godinu dana.

Dogovor o prihvatanju migranata je postignut na sastanku zvaničnika Malezije, Indonezije i Tajlanda u Kuala Lumpuru.

Malezijski ministar vanjskih poslova Anifah Aman je nakon sastanka kazao da će njegova zemlja izdati uputstvo pomorskim snagama da pruže humanitarnu pomoć migrantima na čamcima.

U saopćenju se navodi da će obje zemlje nastaviti da pružaju pomoć za 7.000 ilegalnih migranata koji su još uvijek zarobljeni na moru.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon prije dva dana je zatražio da se na kopno izvuku i spase migranti koji su ostali zarobljeni u brodicama u otvorenim vodama u Južnoj Aziji. Glasnogovorništvo generalnog sekretarijata UN-a je izrazilo sve veću zabrinutost za živote hiljada migranata u brodicama u moru Andaman i Malajskom prolazu.

Međunarodna organizacija za migracije je ranije saopćila da se na brodicama krijumčara ljudima u Indijskom okeanu i moru Andaman još uvijek nalazi oko 8.000 migranata. Riječ je pretežno o pripadnicima mijanmarske muslimanske zajednice Rohinja i bangladeških migranata kojima su vlasti Tajlanda, Malezije i drugih zemalja regije zabranile uplovljavanje u luke, pa su ostali zarobljeni na otvorenom moru.

 

 

(AA)

© Divithana, 2013