Livno: saradnja Udruženja žena Medžlisa, MVM, i Udruge Paraplegičara

Livno: saradnja Udruženja žena Medžlisa, MVM, i Udruge Paraplegičara

Mjesec januar bio je vrlo produktivan mjesec u Livnu, jer je rezultirao brojnim korisnim programima i projektima.

Mnogo veća je korist kada se u činjenju dobra ujedine različita udruženja, koja imaju zajedničke ciljeve i slične ciljne grupe sa kojima rade.

Tako je bilo u Livnu, kada su u saradnju ušle tri važne udruge, Udruženje žena Medžlisa IZ Livno, Marijansko Vinkovska mladež ispred katoličke crkve u Livno, te Udruga Paraplegičara Livno.

Cilj saradnje je djelovanje na terenu, informiranje naše javnosti o situacijama u kojima se nalaze naši ljudi, te motiviranje javnosti da se uključi u realizaciju aktivnosti koje će pokrenuti ove tri udruge.

Predstavnice Udruga, Šejla M.K. i Alma P.A. ispred Islamske zajednice, časna sestra Blanka Jeličić ispred MVM, Josipa Mihaljević ispred Udruge Paraplegičara posjetile su mjesto Tušnica nadomak Livna, te se upoznale sa nekoliko porodica koje žive u ovom selu. Prilikom posjete uručeni su paketići za djecu, te prehrambeni paketi, a kako cilj posjete nije bio instantno pomaganje, nego analiza situacije, tako će ova posjeta da izrodi ako Bog da, i sa nekoliko akcija. Trenutna akcija koja se provodi je prikupljanje novca za kupovinu veš mašine za jednu porodicu.

Stanovnici Tušnice zaista žive u težim uvjetima, prije svega jer je to rudarsko mjesto, koje je u svoje vrijeme bilo izuzetno produktivno kada je rudnik Tušnica radio. Međutim, gašenjem rudnika, svi stanovnici Tušnice su ostali bez izvora prihoda i s time i prepušteni sami sebi. Udaljeni su od najbliže škole, prodavnice, centra, što dodatno otežava uvjete života, posebno djeci.

Vjerujemo da će saradnja tri udruge ostaviti pozitivne reakcije i kod naših sugrađana, jer ideja suživota, mira i lijepe komunikacije i treba da polazi od vjerskih službenika, koji kada rade zajedno i surađuju, šalju vrlo lijepe i miroljubive pouke svojim sljedbenicima.

Sestra Blanka je jedna izuzetna ličnost, koja plijeni kako svojom pažnjom tako i trudom i radom na terenu, te je saradnja s njom velika inspiracija za dalji trud i rad na planu naše misije, a ne odstupa ni trenutak ni Josipa Mihaljević, žena sa dugogodišnjim iskustvom rada na terenu.

Od humanitaraca bilo koje vjeroispovijesti učimo, učimo kako se nesebično i poletno ulazi u tuđe domove, zanima za tuđe živote, daje maksimum da se uradi sve kako bi se olakšala svakodnevnica ljudi koji su u potrebi. I to je svakodnevni rad. Bez odmora.

“Baš je dobro činiti dobro.” –  složile smo se na ovom kratkom putovanju. Hvala dragom Allahu koji nas ujedinjuje u činjenju dobra.

Šejla Mujić Kevrić

© Divithana, 2013