Livno: Posebno druženje povodom Svjetskog dana hidžaba

Livno: Posebno druženje povodom Svjetskog dana hidžaba

 Drugu godinu zaredom, muallime Udruženja žena MIZ Livno za sve žene i djevojke organiziraju prigodan program povodom Svjetskog dana hidžaba, koji se simbolično obilježava 1. februara. Cilj ovakvih programa jeste posvetiti jedno cjelokupno druženje temi hidžaba u islamu, načina oblačenja žene muslimanke. Hidžab, odnosno pokrivanje cijeloga tijela i kose u islamu je obavezno, međutim zbog različitih uvjeta života i okolnosti u kojima živimo, te svjetskog trenda stigmatizacije žena koje nose hidžab, mnoge muslimanke još uvijek nisu spremne da se odluče na taj korak. Zbog toga je vrlo važna podrška koju šaljemo svim sestrama koje su se već za to odlučile i nose hidžab svakodnevno, a ovakvi programi su mali način da im pošaljemo podršku. U Livnu nema mnogo pokrivenih žena, ali je pozitivno istaknuti da se broj s godinama i povećava, posebno kod mladih žena.

Ove godine druženje je bilo opušteno, a opet edukativno, a posebno smo zahvalni što je druženje obogatila i naša gošća iz Glamoča, muallima Elmaza Dragolovčanin koja se prisutnima obratila govoreći o vlastitom iskustvu nošenja hidžaba. Također prisutnima se obratila i teologinja Selma Gurda koja je svoj hidžab stavila kao učenica petog razreda.

Prisutne su bile i naše drage medresantice, Semira Hodžić i Ajlana Borčilo, koje su podijelile svoja razmišljanja o hidžabu i želji da hidžab bude i njihova zaštita, ako Bog da, kroz cijeli život.

Sretni smo što su sve naše aktivistice večeras obukle svoje najljepše hidžabe i haljine i ukrasile tako cijelu ovu priču. Sve u svemu, ovo su načini takozvanog društvenog aktivizma, djelovanja na društvo, nametanja pozitivnog u odnosu na negativne trendove.

Šejla Mujić Kevrić

© Divithana, 2013