Island zemlja s najboljim uvjetima za život žena

Island zemlja s najboljim uvjetima za život žena

Prema najnovijem izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), koji tematizira uvjete u kojima žive žene u zemljama svijeta, na Balkanu najbolje životne uvjete imaju žene u Srbiji, dok žene u Albaniji žive u najtežim uvjetima, i to ne samo u regiji, već i u Evropi.

Rezultati najnovijeg izvještaja Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) koji tematizira pitanje rodne jednakosti u zemljama svijeta, prikupljeni su na osnovu indikatora kao što su ekonomska jednakost, stepen obrazovanja, zdravlje i politička participacija.

Žene u Srbiji, prema izvještaju WEF-a, nalaze se na 42. mjestu od 136 zemalja, koliko ih je obuhvaćeno ovim istraživanjem.

Nakon Srbije slijedi Hrvatska, koja je pozicionirana na 49. mjestu svjetske liste. Makedonija je na 57. mjestu, dok je Albanija posljednja iz regije i nalazi se na 108. mjestu.

Istraživanje WEF-a od zemalja regije nije obuhvatilo Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Prema izvještaju WEF-a, najbolja zemlja u svijetu za život žena je Island, nakon kojeg slijede Finska, Norveška, Švedska, Filipini, Irska, Novi Zeland, Danska, Švicarska i Nikaragva.

Većina zemalja Balkana nalazi se među 60 najbolje rangiranih zemalja u svijetu, ali i među 25 od ukupno 44 evropske zemlje, što znači da, generalno gledano, žene na Balkanu imaju relativno dobre uvjete za život i nisu predmet visokog stepena diskriminacije i nejednakosti.

Od zemalja iz šire regije Balkana, zemlja koja nudi najbolje uvjete za život ženama je Slovenija, koja se nalazi na 38. mjestu svjetske liste. Slijede Bugarska, koja je na 43. mjestu, Rumunija, na 70., Slovačka, koja je na 74. mjestu, te Grčka na 81., i Mađarska na 87. mjestu.

Prema izvještaju WEF-a, najgori uvjeti za život žena, gdje su one svakodnevno predmet diskriminacije, ugnjetavanja pa čak i nasilja, jeste Mauritanija. Slijede, Sirija, Čad, Pakistan…

Od ostalih zemalja svijeta, Sjedinjene Američke Države (SAD) se nalaze na 23. mjestu, Kina na 69., Indija na 101., i Japan koji je na 105. mjestu, kada su u pitanju uslovi za život žena u toj zemlji.

(AA)

© Divithana, 2013