Irački mladi muslimani obnavljaju crkve

Irački mladi muslimani obnavljaju crkve

Početkom ove sedmice, video iračkih muslimana kako volontiraju pri popravci crkve koja je dijelimično uništena od strane DAESH-a (samoprozvane Islamske države) u Mosulu postao je viralan.

Irfaa Sawtak (Podigni svoj glas), medijska platforma na Bliskom Istoku, postavila je video na svojoj FB stranici i u vrlo kratkom roku dobili preko 2,5 miliona pregleda. Dok čitate ovo, taj broj je još veći.

“Ne postoji razlika između kršćana i muslimana. Pozivamo svoje komšije kršćane da se vrate u svoje domove i crkve. Mosul je dovoljno veliki za sve nas”, čuje se kako jedan volonter govori.

Mladi iračani planiraju popraviti i ostale crkve u ovom području narednih sedmica.

Pri ovoj volonterskoj akciji, mladi muslimani su postavili novi križ na vrh ove 105 godina stare Chaledan crkve.

Irak je dom jedne od najstarijih kršćanskih zajednica na Bliskom Istoku. Ali, ta zajednica je bila napadnuta od strane militanata u Mosulu, što ih je natjeralo da napuste grad.

Ova ekstremistička i samoproklamovana grupa proglasila je Mosul dijelom halifata i tri godine držala kontrolu i uništava teritoriju grada. Kasnije, ova teroristička organizacija je pobijeđena i istjerana iz ove regije u julu ove godine zahvaljujući iračkim borcima.

© Divithana, 2013