Ilijaš: Održana prva halka tefsira

Ilijaš: Održana prva halka tefsira

U prostorijama gradske džamije Novi Ilijaš u petak je održana je prva halka tefsira za žene koju je organizovala prof. Mejrima Valjevac zajedno u suradnji sa Šerif ef. Ćatićem, glavnim imamom MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautovićem i prof. Muvedetom Halilović.

Na samom početku dobrodošlicu je zaželio imam Šerif ef. Ćatić. Halku Kur’ana započeo naš najmlađi hafiz u BiH, desetogodišnji hfz. Abdurahman Tabaković učenjem sure Jasin.

U prvoj halki, koja je održana iza jacije namaza, prof. Muvedeta Halilović  je kroz tefsir sure Jasin podsjetila na važnost stalnog i kontinuiranog druženja sa Časnim Kur ‘anom, te što boljeg razumijevanja ajeta, kako bi poruke Kur’ana imale snažan uticaj na naš svakodnevni život.

Uzvišeni Allah nas je počastio živom riječju Kur’ana, istakla je prof. Halilović, te dodala kako je većina nas pročitala raznorazne i mnogobrojne knjige i po petstotina stranica, a da nažalost, nikada nismo pročitali prijevod Kur’ana.

Veoma važnu stvar koju je profesorica naglasila jeste da je glavna svrha objave Kur’ana da se ljudi okoriste na dunjaluku kroz njegove upute, savjete i propise, te je stoga neophpdno i iščitavati prijevod Kur’ana.

Kur’anskim ajetima profesorica je u svom izlaganju podsjetila i ukazala na potrebu stalne angažiranosti i ustrajnosti u svakom poslu.

Istakla je kako ne smijemo dozvoliti da nas nadvlada oholost, zavist i ljubomora koje su nažalost veoma mnogo prisutne u našem društvu.

Nakon predavanja žene su imale priliku da se druže uz kahvu i slatko koje su pripremile vrijedne dzematlijke, polaznice kursa tedžvida i Kur’ana koje se održavaju srijedom iza jacije namaza sa prof. Mejrimom Valjevac.

Halka tefsira će se nastaviti i idući petak sa našom uvaženom prof. Muvedetom Halilović, 18.03.2016. godine iza jacije namaza.

(izvor: ilijas.info)

© Divithana, 2013