Hidžretska nova godina i “Dan roza vrpce” u Livnu

Hidžretska nova godina i “Dan roza vrpce” u Livnu

Večeras je u prostorijama Udruženja žena Medžlisa islamske zajednice Livno na primjeren način obilježena Nova hidžretska godina. U sklopu toga, članice se odlučile obilježiti i “Dan roza vrpce”.

Članice su imale priliku pogledati dokumentarni film koji je vizuelno pokazao šta je to rak dojke, kako ga prepoznati i liječiti. Pored toga, prof.dr.Emira Baljak je prenijela svoja iskustva i djelovanje u Udruzi Bistrica, te time nastojali podignuti svijest prisutnih dama o ovoj sve učestalijoj bolesti.

A kako bi Nova godina bila proslavljena na pravi način, hanume su napravile mnogo kolača kojim su se počastile uz kahvu, podsjećajući se da ulaze u još jednu muslimansku  Novu godinu,  zadovoljne što su rođene i žive u islamu.

Inače, Udruženje žena MIZ Livno je jedno od najaktivnijih, i obilježavaju mnoge datume, realizuju radionice, kurseve i izlete. Pozitivan primjer kako da se bude proaktivan u zajednici. a ako uzmemo u obzir da hidžra označava odlazak u bolje, osnivanje ovog Udruženja je zaista bila hidžra.

© Divithana, 2013