Heroj iz pariškog košer marketa odlikovan priznanjem u New Yorku

Heroj iz pariškog košer marketa odlikovan priznanjem u New Yorku

Lassana Bathily, javnosti poznat kao “heroj iz pariškog košer marketa”, boravio je u New Yorku, gdje mu je dodijeljeno počasno priznanje Društva muslimanskih policajaca NYPD-a, zbog spašavanja 15 francuskih jevreja u terorističkom napadu Parizu.

Mladić porijeklom iz Malija, islamske vjeroispovjesti, dobio je priznanje zbog nesebičnog zalaganja i ugrožavanja vlastitog života, da bi spasio tuđi.

Gradonačelnik New Yorka, Bill de Blasio, nazvao je 24-godišnjice Bathilya “istinskim herojem” i uručio mu zvanično priznanje grada za njegov herojski čin u pariškom supermarketu, prilikom terorističkog napada, izvedenog 9. januara.

“Dvadesetčetvorogodišnji musliman je poput heroja stavio vlasiti život u pitanje kako bi zaštitio ljudski život,” kazao je Blasio u obraćanju u Islamskom centru Brighton Beach.

Lassana Bathily je skrio grupu kupaca, među kojima i jednu bebu, u hladnjaču u podrumu supermarketa Hyper Cacher, kako bi ih zaštitio od naoružanih napadača. Zatim je pobjegao iz marketa, ali je policiji otkrio važne detalje i plan marketa, te ključ koji otvara blindirana metalna vrata hladanjače.

Zahvaljujući njemu, policija je uspjela da okonča talačku krizu, ubije napadače i oslobodi taoce.

Početkom sedmice, Komitet američkih jevreja (AJC) dodijelio je Bathilyu “Priznanje za moralnu hrabrost” na Globalnom forumu, održanom u Vašingtonu.

“Izbavio sam ljude od opasnosti i ostavio ih na sigurnom mjestu, a to je nešto što bi učinio svako ko bi se našao u tako ekstremnoj situaciji. Učinio bih ponovo istu stvar, ako bi se sutra desila, jer je to za mene normalana i humana reakcija.”

Lassana Bathily u Francuskoj živi od 2006. godine. U košer supermarketu Hyper Cacher je uposlen kao pomoćni radnik. Njegov herojski čin pobudio je pažnju cijele Evrope, zahvaljujući čemu je dobio i francusko državljanstvo.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve pohvalio je njegov čin kao “najviši gest islama i mira.”

 

 

(trt.net.tr)

© Divithana, 2013