Gradiška: Obnovljena i otvorena Derviš-hanumina medresa
Foto: Oslobođenje

Gradiška: Obnovljena i otvorena Derviš-hanumina medresa

Derviš-hanumina medresa u Bosanskoj Gradišci, čiju je obnovu finansirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske, otvorena je krajem aprila u okviru sedme manifestacije “Dani vakufa Islamske zajednice u BiH”, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Radovi na obnovi medrese počeli su u maju prošle godine, a nakon što su tekli previđenom dinamikom završeni su početkom ove godine. Medresa će služiti kao administrativni centar Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Gradiška, ali i kulturno-edukativni centar gdje će Islamska zajednica organizovati seminare, predavanja, stručna usavršavanja.

REISOVA PORUKA MIRA

Husein Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, istakao je da ga raduje jer se ovdje na neki način ponovo uspostavlja povjerenje među ljudima, a to je najvažnije od svega.

“Obnavljajući i džamije i mostove, evo i medrese to je znak da osjećamo da domovinu BiH trebamo pomoći. Trebaju nam mostovi na Drini, trebamo se povezivati, a gradnja ovih objekata je najbolji način da se povjerenje među nama ponovo uspostavi”, kazao je Kavazović.

Zejnil Latifović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Bosanskoj Gradišci, rekao je da je ova medresa jedan od sedam zaštićenih spomenika na području Bosanske Gradiške.

“Medresa će ako Bog da najprije da služi i u odgojno-obrazovne i kulturno-edukativne svrhe”, kazao je Latifović i dodao da slijedi opremanje unutrašnjosti medrese za šta se nada da će uskoro pronaći donatora.

Napomenuo je da je Bosanska Gradiška zdrava i perspektivna sredina, a da se ljudi uvažavaju “bez na to obzira ko su i šta su”.

“Ovdje imami, crkveni oci i župnici zajedno sjede i kahvu piju, sjede i rade na istim projektima”, kazao je Latifović i dodao da su tokom obnove medrese građani svih nacionalnosti iskazali podršku ovom projektu, a tokom obnove nije postojao ni jedan problem sa opštinskom upravom.

DVIJE ŽENE

Za gradnju ove građevine vežu se dva imena i to imena dvije žene. Jedna je Derviš-hanuma Smailagić, a druga , Aiša Džinić

Derviš-hanuma Smailagić, poznatija kao hanumica, pripadala je jednoj od najuglednijih i najimućnijih gradiških porodica. I prema arhivu Medžlisa islamske zajednice Gradiška, i kazivanju stanovnika ovog grada, ona je izgradila medresu.

Ipak, prije nekoliko godina, ovi podaci su dovedeni u pitanje.

Naime, do 1992. godine na zgradi medrese su bila dva kamena tariha, natpisa, na kojima su bili, kako se pretpostavlja, podaci o Derviš-hanumi i podaci o prvom graditelju medrese. Ti natpisi su uništeni, ali je jedan natpis sačuvan na slici. Sa turskog jezika ga je preveo dr. Ćazim ef. Hadžimejlić i uradio transkripciju na latinično pismo. Iz ovog natpisa se da zaključiti da je medresa podignuta 1748. godine, a kao graditelj je navedena druga osoba, Aiša Džinić.  Najvjerovatnije je riječ o supruzi pretposljednjeg gradiškog kapetana Ibrahim-bega Džinića.

Drugi natpis, čija ni jedna fotografija nije sačuvana, prema riječima Latifovića, vjerovatno je bio posvećen Derviš-hanumi Smailagić koja, nije bila graditelj, već obnovitelj medrese.

Medresa je bila u vlasništvu Islamske zajednice do 1973. godine, kada je oduzeta, pa se od 1974. godine koristila kao mjesni ured, za potrebe mjesne zajednice. Jedno vrijeme koristile su je zdravstvene ustanove. Služila je i kao stambeni prostor i u njoj su bila četiri stana.

© Divithana, 2013