Gesta prije ramazana: Jevrejska zajednica u Turskoj poziva na iftar

Gesta prije ramazana: Jevrejska zajednica u Turskoj poziva na iftar

Ramazan je na pomolu, a samim tim i vrijeme dijaloga i razmjene mišljenja. Jevreji u Turskoj  pozivaju muslimane na iftar u Veliku sinagogu u Edirneu. Sinagoga je početkom godine ponovo otvorena nakon dužeg vremena restauriranja.

Jevrejska zajednica u Truskoj je objavila prošle sedmice na preskonferenciji u Velikoj sinagogi u Edirneu, da će tokom ramazana biti organizovan iftar.

Sinagoga, koja je u martu ove godine nakon restauracije ponovo otvorena, slovi za najveći jevrejski hram na Balkanu i treću po veličini sinagogu u Evropi. Postoji čak i pretpostavka da je ovo najveći restauracijski projekat za nemuslimanski vjerski objekat u Turskoj. Dakle, 22. juna bi muslimani i Jevreji trebali biti zajedno.

Ishak Ibrahimzadeh, vođa Jevrejske zajednice u Turskoj, je govorio otome, koliko su srećni, da mogu prirediti iftar u Sinagogi. Jevreji su već organizovali slične skupove sa drugim zajednicama. “Pripremamo se za poseban događaj. Počet će sa izložbom jevrejskih komada odjeće iz perioda Osmanskog carstva. Hor, u organizaciji Ministarstva kulture će otpjevati himnu, nakon čega slijedi iftar. Naša zajednica u Istanbulu će pratiti svoje građane na ovoj večeri. Dalje planiramo i iftar izvan Sinagoge.”

Pozvan je i zamjenik premijera Bülent Arınç, koji je i otvorio Sinagogu u martu.

Velika sinagoga u Edirneu, koja je poznata i kao  Kal Kadoş Ha Gadol, privlači veliki broj Jevreja iz gradova mimo Turske, jer Edirne nema veliku jevrejsku populaciju. Sinagoga je sagrađena 1907. Početkom 20. stoljeća je u Edirneu prilikom požara izgorjelo 13 sinagoga. Sinagoga je korištena do 1983. godine, dok se nije značajno smanjio broj Jevreja u Edirneu.

2011. je započeto četverogodišnje restauriranje, u koje su bili uključeni jevrejski arhitekti.

 Izvor: dtj-online.de

 

© Divithana, 2013