Erdogan: Termin ”umjereni islam” ne postoji

Erdogan: Termin ”umjereni islam” ne postoji

Predsjednik Turske, Redžep Tajjip Erdogan osudio je u petak upotrebu termina ‘umjereni islam’, rekavši da je jedini cilj termina da oslabi vjeru, a ne da je distancira od ekstremista, prenosi turski list Sabah.

U primjedbi jasno upućenoj saudijskom prijestolonasljedniku Muhammedu bin Selmanu, Erdoan je kazao da porijeklo termina potiče od zapadnog svijeta.

“Izraz ‘umjereni islam’ je opet u upotrebi. Patent umjerenog islama pripada Zapadu. Nema umjerenog ili neumjerenog islama, islam je jedan. Cilj upotrebe takvih termina je slabljenje islama”, kazao je Erdoan.

“Oni kažu da će se vratiti umjerenom islamu, a još uvijek ne daju ženama pravo da voze. Da li postoji takva stvar u islamu? Pretpostavljam da će im dati ovo pravo kada se okrenu umjerenom”, dodao je on.

Erdoan je ovo kazao tokom događaja organizovanog za žene preduzetnice u sklopu Ženskog savjetodavnog vijeća Organizacije islamske saradnje (OIC) u kompleksu predsjedničke palate u Ankari.

Erdoan je u svome govoru također kritikovao diskriminaciju muslimanki.

“Najveće žrtve pesimističke slike na Zapadu su žene muslimanke. Zabrana nošenja marame u evropskim zemljama vremenom je sve veća. Kao što je u jednom periodu situacija bila i u našoj zemlji, ženama muslimankama se onemogućava učešće u javnom životu. Svijest kako žene muslimanke treba zatvoriti u kuće širi se poput virusa u svijetu. Danas u mnogim evropskim zemljama, pokrivene žene su ograničene kada je u pitanju zapošljavanje, a u nekim slučajevima i u ostvarivanju osnovnih prava na obrazovanje.

Oni koji nam na sve načine pokušavaju držati lekciju o demokratiji i ljudskim pravima, aplaudiraju u svojim zemljama  na kršenje temeljnih ljudskih prava. Turska je jedna od rijetkih zemalja koja ukazuje na ovu nepravdu i dvostruke standarde”, kazao je Erdoan.

On je također kazao da je Turska potrošila 30 milijardi dolara samo na izbjeglice iz Sirije i Iraka, dok je EU obećala da će izdvojiti šest milijardi eura na izbjeglice, ali je do sada dala samo 800 miliona eura.

© Divithana, 2013