Dvije muslimanke na TIME-ovoj listi 30 najutjecajnijih tinejdžera u svijetu

Dvije muslimanke na TIME-ovoj listi 30 najutjecajnijih tinejdžera u svijetu

Na ovogodišnjoj listi “30 najutjecajnijih tinejdžera” magazina Time našle su se i dvije muslimanke. Radi se o Rayouf Alhumedhi iz Saudijske Arabije, koja živi u Austriji, i Sirijki Muzoon Almellehan, trenutno nastanjenoj u Engleskoj.

Rayouf Alhumedhi, 16 godina

Ove jeseni, milioni žena širom svijeta napokon će imati emotikone s kojima se mogu identificirati, zahvaljujući ovoj srednjoškolki iz Beča, koja je Apple-u predložila uvođenje emotikona s maramom.  Prošle godine, dok se dopisivala s prijateljima, Alhumedhi, koja je muslimanka i nosi maramu, je bila zbunjena kada na svom mobilnom telefonu nije mogla pronaći emotikon koji izgleda poput nje. „To je nešto što je važno za moj identitet”, kaže ona.

Alhumedhi, koja potječe iz Saudijske Arabije, se obratila Apple-u, a zatim i Unicode Consortium-u, koji kontrolira emotikon standarde. Njezina kampanja brzo je stekla popularnost i dobila podršku Alexisa Ohaniana, suosnivača Reddita. Nakon toga je Apple najavio da priprema emotikone s hidžabom.

Za Alhumedhi je to korak naprijed u poštivanju raznolikosti i prihvatanju muslimanske vjere. „Mislim da će ovi emotikoni imati indirektan utjecaj na svijet”, kaže ona, „jer će ljudi koji su protiv hidžaba, ili generalno protiv islama, na svojim tastaturama gledati takve emotikone.”

Muzoon Almellehan, 19 godina

Za milione djece koja žive u izbjegličkim kampovima, budućnost ne izgleda obećavajuće: samo pola njih je upisano u osnovne školi, a manje od četvrtine u srednje, što ozbiljno ograničava njihovu mogućnost napredovanja u životu. „Oni nemaju mnogo mogućnosti”, kaže Almellehan, koja je na svojoj koži osjetila kako to izgleda, nakon što je 2013. godine izbjegla iz Sirije u Jordan. Njezina porodica sada živi u Newcastle-u, u Engleskoj. Ona se sada bori da se promijeni stanje mladih po pitanju obrazovanja. U junu je postala najmlađi UNICEF-ov ambasador dobre volje. U sklopu svoje dužnosti, putuje svijetom i ukazuje na važnost obrazovanja, posebno u zemljama kao što je Čad, gdje militantna skupina Boko Haram prisiljava djecu da napuste škole.

Ipak, Almellehan ističe da se planira vratiti u Siriju. „Naša zemlja treba ovu jaku generaciju, ” ističe ona.

© Divithana, 2013