Danas obilježavamo Evropski dan protiv islamofobije i religijske netrepeljivosti

Danas obilježavamo Evropski dan protiv islamofobije i religijske netrepeljivosti

Današnji dan (21.9.2015.) se obilježava kao Evropski dan protiv islamofobije i religijske netrepeljivosti. Forum evropskih muslimanskih omladinskih i studentskih organizacija (FEMYSO) poziva sve političke lidere i autoritete evropskih država da poduzemu urgentne mjere kako bi smanjili rastući val islamofobije u Evropi.

Povodom obilježavanja ovog datuma, FEMYSO će održati i okrugli sto u Evropskom aprlamentu koji će moderirati Sajjad Karim MEP.

FEMYSO se već godinama bori protiv rastuće islamofobije ue vropskim državama i ruše stereotipe pozitivnim akcijama i proaktivnim djelovanjem u zajednici. Inače, FEMYSO je osnovan u Švedskoj 1996.godine, a do danas su uradili veliki broj projekata i prepoznatljivi su po svojim kreativnim pozitivnim inicijativama.

Prema istraživanjima, jedan od tri muslimana u Evropi je bio žrtva diskriminacije barem jednom u toku posljednje godine. U Francuskoj, džamije su na meti napada svako tri sedmice a muslimani su napadnuti svako tri dana. U Belgiji, napad motiviran islamofobijom se desi tri puta u jednoj sedmici. Od početk 2012.godine do kraja Marta 2014.godine, zabilježeno je 78 napada na džamije u Njemačkoj. Ova brojka predstavlja samo napade koji su prijavljeni i registrovani  -rekli bismo vrh ledenog brijega.

Žene muslimanke su prve na meti islamofobije. Statisitka pokazuje da su 78% žrtava islamofobije žene. Muslimanke je lahko identificirati u slučaju da nose hidžab i time postaju lahka meta za ksenofobe.

Podržite današnji dan i online hashtagom: #Islamophobia21 .

© Divithana, 2013