Borba muslimanki u Indiji: U toku kampanja za ukidanje razvoda trostrukim talakom

Borba muslimanki u Indiji: U toku kampanja za ukidanje razvoda trostrukim talakom

Indija dozvoljava razvod “trostrukim talakom” za koji smatraju da ima temelje u islamskim izvorima – kontraverzni način koji se pogrešno i segmentirano interpretira i razumijeva na način da je mužu dovoljno da tri puta kaže “Talak” (ostavljam te), bez drugih obaveza propisanih islamom vezano za razvod. Ovakav metod su mnoge druge muslimanske države zabranile, međutim u Indiji je još uvijek na snazi. U današnje vrijeme razvodi se i putem Facebook-a ili Skype-a, a žene ostaju ostavljene bez ikakvih prava kasnije.

 Trenutno je u jeku kampanja kako bi se promijenio ovaj zakon, osigurala kodifikacija muslimanskog zakonika u Indiji te obezbijedila rodna ravnopravnost po ovom pitanju. Noorjehan Safia Niaz, osnivačica organizacije BMMA koja pomaže osnaživanju muslimanki, kaže da ni odluka Ustavnog suda neće mnogo pomoći jer je ona savjetodavna, te ne prisiljava na promjenu zakona. Međutim, skupile su 50,000 potpisa te predložile Ženskom nacionalnom vijeću da se ovo pravilo zabrani. Potreban je zakon koji će ovo zabraniti!

Ona objašnjava i kako porodični zakon muslimana u Indiji nije kodificiran. Svaka vjerska zajednica u Indiji imaju svoj set zakona kofidiciran, međutim ne i muslimanska zajednica, te ne postoje zakonski definirane dobne granice za brak, metode razvoda, nasljeđivanje djece kao ni pitanje poligamije. To je razlog zašto mnogi shvataju Šerijat kako oni žele u skladu sa shvatanjem zajednice, a vrlo često je slučaj da je ono što se praktikuje i pripisuje šerijatu u Indiji, u suprotnosti sa kur’anskim tekstom. Upravo tako, unatoč tome što je kur’an propisao stroga pravila koja se moraju slijediti ukoliko dođe do razvoda – davanje mehra, period iddeta (period koji supružnici provode rastavljeni a traje tri mjesečna pranja ili do poroda ukoliko postoji trudnoća) ne primjenjuju se u Indiji.

Istraživanja ove organizacije su pokazala da od 5,000 razvoda godišnje, 78% njih bude unilateralno – isključivo i samo na inicijativu i pristanak muškarca, a trostruki talak im omogućava da se odmah razvedu. Kada je u pitanju razvod na inicijativu žene – onda ona mora da ode i administrativno aplicira i podnese zahtjeve.

MUŠKI VJERSKI AUTORITETI I NJIHOVA INTERPRETACIJA

I Lubna, tridesetogodišnja samohrana majka, je za ukidanja razvoda trostrukim talakom.

Kada se Lubna 2005.godine udala za rođaka sa majčine strane, te nakon godinu dana dobila sina, saznala je da je njen muž već bio oženjen nemuslimankom koja je prešla na islam. Pored toga, saznala je za njegovu aferu sa koelgicom u uredu.

Žalila se na to, ali je sve završilo batinama. “Kada sam podigla glas, mučio me je i napastvovao. Niko nije bio na mojoj strani”, rekla je Lubna za ScoopWoop portal.

Jednog dana, muž joj je rekao “Talak, talak, talak” pred njegovom nanom te zatražio od Lubne da napusti kuću. Ona je to odbila te je odlučila bojkotovati svu njegovu rodbinu. Ostala je u kući do dana kada je pretukao toliko da je završila na intenzivnoj njezi. Odlučila je otići na sud sa ovim slučajem porodičnog nasilja, međutim tada je počela primati pisma od lokalnih muslimanskih učenjaka koji kažu da je njihov razvod legitiman jer je “tri puta rekao ‘talak'”. Lubnina borba se isplatila, jer je dobila osluku od suda da je ovakav način razvoda nelegitiman, te da će primati mjesečnu novčanu odštetu.

Lubna smatra da je najčešći razlog za razvod trostrukim talakom, jer muškarci žele da ožene drugu ženu ili da ozakone vanbarčnu zajednicu koju imaju s nekom drugom ženom.

“U Indiji vladaju opresivni i dominantno muški vjerski autoritetu koji se smatraju odgovornim i zaduženim za islam, ali niko od njih nema pojma koliko je islam orijentiran prema ženi i koliko poštuje ženu u svakom segmentu”, kaže Lubna.

© Divithana, 2013