Birminghamski kur’an, najstariji primjerak mushafa, izložen u Dubaiju

Birminghamski kur’an, najstariji primjerak mushafa, izložen u Dubaiju

Primjerak najstarijeg preostalog mushafa, Birminghamski kur’an, će biti izložen u Umm al Emarat parku u Dubaiju u kolaboraciji sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

Birminghamski Kur’an je star više od 1350 godina, a istraživanja pretpostavljaju da datira iz perioda između 485. i 645.godine. Porijeklo ovog četverostranog spisa, koji je u posjedu Birmingham univerziteta još od 1930.godine, nije zvanično utvrđen donedavno kada je professor primijetio da je uvez unikatan i nešto drugačiji u odnosu na uveze od finog pergamenta na drugim, postojećim spisima te da su slova specifična za region Hidžaza.

Noora Mohammad Al Kaabi, Ministrica za razvoj kulture i znanja koja je nazočila otvorenju izložbe u nedjelju navečer je rekla: “Naše dvije zemlje dijele mišljenje o važnosti perzervacije, diejljenja i slavljenja kulture. Vjerujem da će dovođenje izložbe Birminghamskog kur’ana u Emirate igrati značajnu ulogu u izgradnji međusobnog povjerenja iI razumijevanja među nacijama, kulturama i vjerama”

  • Inače, ovaj spis sadrži ajete od 18. do 20.sure, ispisan na pergamentu u stilu ranog arapskog pisma poznatog kao hidžazi. Na osnovu metode datiranja ugljikom (radiocarbon) sve su prilike da ove stranice datiraju iz perioda Poslanika ili prve trojice halifa. Ujedno, ovo je i jedini primjerak kur’ana nad kojim se provela metoda datiranja ugljikom. Ovaj mushaf je priložio Edward Cadbury, filantropist koji je želio da doprinese statusu Birminghamskog intelektualnog centra za religijske studije.
  • Ukoliko želite znati više, danas počinje i online kurs putem platforme Future Learn, upravo o ovom historijskom artefaktu naše svete knjige. Kurs je online, besplatan, traje 4 sedmice, a predavanja traju 3 sata sedmično.
© Divithana, 2013