Barbie lutka sa hidžabom, u čast olimpijke Ibtihaj Muhammad

Barbie lutka sa hidžabom, u čast olimpijke Ibtihaj Muhammad

Kompanija Mattel piše historiju sa puštanjem u prodaju prve lutke “Barbike” sa hidžabom, kreirane po američkoj olimpijki Ibtihaj Muhammad, koja je prva Amerikanka sa hidžabom koja se takmičila i osvojila medalju na Olimpijadi. Lutka je predstavljena u ponedjeljak Glamour Women of the Year samitu u Njujorku.

Ibtihaj Muhammad se suočila sa svakim stereotipom – što je za mene definicija moderne Amerikanke, izjavila je Cindi Leive, urednica Glamour-a.

Ibtihaj, koja je također proglašena jednom od 100 najutjecajnijih ljudi u magazinu Time prethodne godine, je najnovije nadahnuće programa Barbie “Shero”, koji slavi žene koje se probijaju i izazivaju granice na svojim poljima. Prošlogodišnji uzor lutke je model i aktivistica Ashley Graham, i ona je Ibrihaj predstavila lutku ove godine. “Barbi slavi Ibtihaj ne samo zbog njenih pohvala kao olimpijke, već zbog prihvatanja sebe zbog onoga za što se zalaže”, rekao je Sejal Shal Miller, potpredsjednik marketinga za Barbie. “Ibtihaj je inspiracija mnogim djevojkama koje sebe nikada nisu smatrale reprezentativnima, a, slaveći njenu priču, nadamo se da ćemo ih podsjetiti da one zapravo mogu biti sve i raditi bilo što.”

Ibtihaj nije samo inspirisala žene kroz sport. Ona je također kreirala liniju odjeće Louella, koja nudi veliki izbor modne odjeće za žene koje nose hidžab.

“Danas sam ponosna što znam da se djevojčice koje nose hidžab, podjednako kao i one koje ga ne nose, mogu igrati sa Barbi sa maramom,” rekla je Ibtihaj. “Kao neko ko je odrastao igrajući se sa barbikama, znam da, što je više različitih lutaka ponuđeno, više će inspirirajućih priča djevojčice moći ispričati.”

Osim hidžaba, lutka izrađena po uzoru na olimpijku u mačevanju nosi uniformu za mačevanje, Nike obuću, kacigu i mač. Ibtihaj-ina lutka će biti moguća za kupiti u 2018 godini.

 

(teenvogue.com)

© Divithana, 2013