Austrijski ministar: Islamska zajednica u BiH je predivan primjer za Evropu

Austrijski ministar: Islamska zajednica u BiH je predivan primjer za Evropu

Wolfgang Sobotka, ministar unutrašnjih poslova Austrije, na konferenciji “Oblikovanje naše zajedničke budućnosti” u Sarajevu, kazao je danas da je Islamska zajednice u BiH, koja je okrenula leđa od radikalnog islama, predivan primjer za cijelu Evropu.

– Pitanje evropskog islama, ne samo sa tačke gledišta drugih vjerskih zajednica, nego i sa ateističkog pristupa, je važno, jer bit će potrebno da islamska vjerska zajednica objasni i prikaže svoju vjeru i naravno da se ogradi od radikalizma. BiH je jedan predivan primjer, gdje stoljećima živi evropski islam. U samom IZ-u su prikazali da vjera nije instrument za provođenje terora i rata. Mislim da će to biti težište našeg predsjedavanja Evropskom unijom 2018. godine, da prikažemo tu toleranciju koja ovdje vlada – naglasio je Sobotka.

Prema njegovim riječima, s terorizmom se treba boriti u njegovom korijenu, kako bi društvo koje je naslijeđeno od predaka mogli ponuditi mladima.

– Ovo je nasljedna konferencija nakon one u Beču 2015. godine, a to je bio početak. Razmišljali smo kako da se borimo protiv tog fenomena. Trebamo oblikovati društvo kako bismo imali pozitivan život. Mislim da se za održavanje ove konferencije nije moglo izabrati bolje mjesto od Sarajeva. Baš za Evropsku uniju, a pogotovo za Austriju je značajno da po pitanju sigurnosti i borbe protiv terorizma, da BiH i države iz regiona intenzivno uključimo u tu borbu – smatra Sobotka.

BiH i Republika Austrija organizovali su u Sarajevu konferenciju ministara unutrašnjih i vanjskih poslova pod nazivom “Oblikovanje naše zajedničke budućnosti”.

(Izvor: faktor.ba)

© Divithana, 2013