Australija: Waleed Aly osvojio nagradu za najpopularniju TV ličnost

Australija: Waleed Aly osvojio nagradu za najpopularniju TV ličnost

Waleed Aly, voditelj TV emisije Project na australijskoj televiziji, osvojio je Gold Logie – nagradu za najpopularniju ličnost na TV-u koja se dodjeljuje u Australiji.

Nagradu je posvetio “svima čije ime se teško izgovara, kao: Waleed”. “Ne prilagođavajte svoj sklop i sliku o sebi… ta slika uopće nije pogrešna, bićete sasvim uredu. Da, ovo se dešava. Konačno muškarac voditelj na komercijalnom TV kanalu da osvoji Gold Logie”, obratio se voditelj publici u Palladium dvorani u Melburnu.33F4859D00000578-3579369-_I_never_anticipated_I_would_win_a_Logie_Waleed_began_his_humble-a-30_1462717057022

“Siguran sam da postoji neki filter na Instagramu koji vraća stvari u normalu”. Aly se pridružio emisiji na kanalu Channel 10 prošle godine i odmah ostavio jak dojam na uredništvo sa komentarom o tražiocima azila i terorizmu, te je rekao kako je nagrada bitna ljudima čija su imena Mustafa i Dimitri koji se bore naći posao u ovoj industriji u kojoj dominiraju “bijela lica”.

“Za Dimitrija i Mustafu i sve druge ljude čija se imena teško izgovaraju, baš poput Waleed, želim reći jednu stvar: počašćen sam činjenicom da ste me uopće uzeli u obzir da investirate u mene na ovaj način. Ali također, jako sam tužan u isto vrijeme, jer činjenica je da zaslužujete više i boljih predstavnika od mene jednog. Ne znam kada će se to desiti, ali ako večerašnja noć znači išta… i ako je australijska publika, naši gledaoci, ako im je stalo imalo, onda nema razloga da to ne promijenimo.”

Osvrnuo se i na druge nominovane: “Svaki nominarni predstavnik je predstavlja poseban dio Australije i mislim da je nevjerovatno da može biti sastavljena od takvih dijelova večeras.  Ako se osvrnete i pogledate sve te dijelove od kojih je sastavljena, vidjet ćete uistinu spektakularan mozaik”, kazao je Aly.

Rekao je i da je ova nagrada veliko iznenađenje za njega, jer je uvijek smatrao da je ovo nagrada za nekog drugog, tako da je ovo izvrsna potvrda njegovog uspjeha pogotovo jer dolazi od publike. Pored Gold Logie za najpopularniju ličnost na TV ekranima, Aly je dobio i Silver Logie za najboljeg voditelja. Naravno, ni ovaj put nije prošlo bez prethodnih rasističkih komentara i članaka na određenim medijima u Australiji opovrgavajući Alyjev rad. Još jedan historijski momenat u ovoj 56-godišnjoj historiji ove nagrade je i da je Noni Hazlehurst tek druga žena koja je uvrštena u TV Week Gold Logie Dvoranu slavnih .

O ALYJU

Aly Waleed je rođen u Melburnu, roditelji su mu porijeklom iz Egipta, a diplomirao je u polju inžinjeringa i prava.  Predano je radio na polju ljudskih prava te je dio mreže koja se bori protiiv terorizma. Svoja prva iskustva na televiziji je stekao kada je obavljao funkciju PR-a u Islamskom vijeću Viktorije (grad u Australiji). Jedan od najzapaženijih nastupa na TV-u je bio nejgov monolog tokom emisije u kojem je kritizirao ISIL “What ISIL wants”. Oženjen je Susan Carland, koja je takođerjavna ličnost u Australiji i poznata je po svom zalaganju za prava muslimanki u Australji. 
© Divithana, 2013