Angelina Jolie nosi Cvijet Srebrenice

Angelina Jolie nosi Cvijet Srebrenice

Angelina Jolie je u Los Angeles-u kao i obično privukla veliku pažnju ljudi, a ono što je ovaj put zapalo za oko jeste Cvijet Srebrenice zakačen na njenoj majici.

Još jedan put se slavna glumica prisjetila Bosne i Hercegovine i na ovaj način pokazala svoju solidarnost sa porodicama žrtava srebreničkog genocida.

Cvijet je nosila i prošle godine u posjeti Memorijalnom centru Potočari.

“Nikada neću zaboraviti koračanje kroz Potočare, gdje su na hiljade bosanskih muškaraca i dječaka promišljeno klani u brutalnom činu genocida.

Bol preživjelih u ratu u Bosni nikada neće nestati. Uvećana je od strane onih koji i dalje poriču historiju. Stoga je još važnije za sve nas, prijatelje bosanskog naroda da omogućimo da sjećanje na Srebrenicu nikada ne izblijedi. Moramo biti tu za Bosnu danas i dugo u budućnosti – u čast svih onih koji su poginuli i u solidarnosti sa onima koji ih još uvijek oplakuju.

Genocid počinjen u Srebrenici nikada ne može biti izbrisan i treba zauvijek ostati na savjesti svih nas. Svijet nije uspio spriječiti ubistvo više od 8.000 nevinih muškaraca i dječaka. U znak sjećanja na njih ali i za preživjele dužni smo zauzeti se za istinu i omogućiti BiH da postigne potrebnu stabilnost.”

 

 

(divithana.com)

© Divithana, 2013