Američka modna kuća Macy’s uvrštava kolekciju za muslimanke u svoju ponudu

Američka modna kuća Macy’s uvrštava kolekciju za muslimanke u svoju ponudu

Macy’s, američki maloprodajni lanac trgovina odjeće, je prošle sedmice objavio da je sklopljeno partnerstvo sa brendom odjeće Verona Collection, kako bi ponudili veći izbor gotovih komada odjeće za muslimanke. Haljine, košulje, kardigani, hlače i hidžabi iz kolekcije će biti dostupni na macys.com već od 15. februara.

“Verona Collection je više od modne marke. To je platforma koja omogućava zajednici žena da izraze vlastiti identitet i prihvate modu pomoću koje će se osjećati samouvjereno unutra i izvana”, izjavila je Lisa Vogl, osnivačica Verona Collection-a za medije.

Verona Collection je proizvod kreativnog programa ove robne kuće koji se fokusira na razvoj manjina i biznisa koji su u vlasništvu žena. “Kroz ovu radionicu u Macy’s, Lisa je podijelila svoju viziju za kreiranje kolekcije koja se obraća zajednici žena koja traži rješenje za vlastite modne potrebe”, istakla je Cassandra Jones, zamjenica direktora u Macy’s robnoj kući.

Vogl, samohrana majka koja je prešla na islam u 2011., je lansirala ovu kolekciju nakon što je shvatila da je jako teško nabaviti i priuštiti odjeću koja je istovremeno pristojna i moderna. Nakon što je uradila istraživanje o tome, shvatila je da se mnogo drugih žena, kako muslimanki, tako i nemuslimanki, isto osjeća.

Nakon toga se posvetila rješavanju problema. Posvetivši se pomaganju muslimankama, istovremeno služeći zajednici, investirala je 7000 dolara i pokrenula kompaniju na internetu. Nakon 2 godine, Verona Collection ima 2 skladišta za distribuciju, kao i prodavnicu.

Kako kažu na svojoj stranici, Verona Collection nije samo prodavnica odjeće. Bore se za osnaživanje žena i jačanje osjećaja ponosa zbog vlastitog identiteta kod muslimanki, pogotovo u ova teška vremena.

© Divithana, 2013