Al Jazeera Balkans sa partnerima pokrenula “Srebrenica – web muzej genocida”

Al Jazeera Balkans sa partnerima pokrenula “Srebrenica – web muzej genocida”

Al Jazeera Balkans u saradnji sa kompanijom Onemoment iz Tuzle i dobrotvornom inicijativom Remembering Srebrenica iz Londona kreirali su “Srebrenica – web muzej genocida” (Za prikaz kliknite na Srebrenica – Web muzej genocida )

Projekat “Srebrenica – web muzej genocida” namijenjen je svima, a posebno onima koji nikada nisu ili nikada neće biti u prilici doći u Srebrenicu da obiđu Memorijalni centar u Potočarima. Potočari su lokacija posljednjeg počivališta hiljada ubijenih na 11.juli 1995.godine. Al Jazeera Balkans svake godine na ovaj datum donosi nove specijale, izvještavajući angažovano iz svih uglova. Ovaj put su stvorili projekat koji će dugo trajati i koji je namijenjen korisnicima svih PC i Mac računara, laptopa, tablet i pametnih telefona u cijelom svijetu.

Ideja o virtualnom obilasku Memorijalnog centra iznesena je prvi put na samitu web odjela u Dohi prošle godine, nedugo nakon promocije nagrađenog projekta Palestine Remix.

Partner projekta je kompanija Onemoment iz Tuzle, grada u BiH prema kojem su se Srebreničani probijali tokom 1995.godine, te Remembering Srebrenica iz Londona, britanska dobrotovrona inicijativa koja se u svijetu bori protiv širenja mržnje, diskriminacije i ekstremizma, te pokušava graditi solidarno društvo.

Posjetioci ovog virtuelnog muzeja praktično imaju priliku otvoriti kapiju Memorijalnog centra, ući i krenuti u obilazak, kao da su zaista tu. Omogućen je virtuelni prikaz od 360 stepeni, potpuni prilazak Zidu sjećanja te čitanje imena onih kojih više nema. U prilici su i proći kamenim stazama na rubovima srebreničkog cvijeta, kako je dizajniran sakralni dio, te u čijim laticama leže ubijeni.

Prelazak preko ceste vodi u muzejski dio, gdje je omogućen virtualni ulazak u prostorije Holandskog bataljona, pregled njihovih grafita kojima su išarali zidove, spomen-soba. Posjetiocima je omogućen najbolji Al Jazeerin sadržaj, te će Web muzej redovno biti nadopunjavan.

Ukopi još uvijek traju i trajat će godinama, jer se traga za još 1.200 nestalih čija su tijela u skrivenim masovnim i pojedinačnim grobnicama. Procjenjuje se da je ubijeno preko 8372 osobe, a zastrašujuća je činjenica da ta brojka nije konačna.

 

© Divithana, 2013