Ahed Tamimi je mlada tinejdžerka na čelu pokreta palestinskog otpora

Ahed Tamimi je mlada tinejdžerka na čelu pokreta palestinskog otpora

Izraelski vojnici stoje do ulaza u njenu kuću. Kovrdžava tinejdžerka traži od njih da odu, dok ih siječe oštrim pogledom. Onda gura i udara oba vojnika, koji pasivno odbijaju udarce. Nastavlja ih udarati u pokušajima da odbrani svoju kuću.

U utorak, Ahed Tamimi biva uhapšena od strane izraelske armije i granične policije u okupiranoj Zapadnoj obali. Palestinci i pristalice Pokreta za slobodnu Palestinu slave šestaestogodišnju djevojku kao ženskog vođu palestinskog otpora.

Palestinska aktivistica od rođenja

Ahed Tamimi je mlada Palestinka iz Nebi Saleha, sela blizu Ramallaha. Od svoje rane mladosti, hvaljena je od strane aktivista i međunarodnih zajednica zbog svoje hrabrosti tokom protesta u Nabi Salehu – protesta koji su održavani svakog petka u selu, već godinama.

Tamimi je počela pohađati proteste sa devet godina. U jedanaestoj godini, bila je međunarodno istaknuta nakon videa i serije fotografija koje su objavili mladi aktivisti, pored svoje majke i tetke, očajnički pokušavajući spasiti povrijeđenog brata Muhammeda, kako ga izraelske snage ne bi uhapsile. Dvije godine kasnije, Ahed prima Hanzala nagradu za hrabrost u Turskoj.

Fotografija Ahed Tamimi kako stoji nasuprot izraelskih vojnika joj je već obezbijedila pozivnicu da upozna turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. 2015. godine, još jedna fotografija djevojčice koja grize ruku izraelskog vojnika, koji pokušava uhapsiti njenog brata, postaje simbolična fotografija, dijeljena širom svijeta.

Njena porodica je dobro poznata u njihovom selu. Kao kćerka Bassema Tamimija, njena reputacija mladog aktiviste nije slučajna. Njen otac je bio istraživan nekoliko puta od strane izraelskih snaga. 2012. godine, Bassema je čak Amnesty International nazvao „zatvorenikom savjesti“ , tokom jednog od ograničenja koje je imao u zatvoru Izraela.

Hapšenje maloljetne palestinske heroine

Hapšenje Ahed je došlo dan nakon što je video tinejdžerke koja se suprotstavlja izraelskim vojnicima postao viralan. Prema Bassemu, Ahedinom ocu, 30 izraelskih vojnika je izvršilo raciju na njihovu kuću u 3 sata ujutro. Ahed su stavili lisice i odvezli u džipu izraelske vojske. Porodicu su spriječili da ih prati. Tokom racije, vojnici su konfiskovali porodični laptop, mobitele i kompjutere.

Glasnogovornik izraelske vojske je optužio Ahed za učešće u „nasilnim“ protestima, gdje „su napadnuti vojnik i IDF službenik“. Nadalje, Bassem Tamimi kaže da glasnogovornik ne spominje da je snimljen video kako izraelski vojnici ispaljuju suzavce u njihovu kuću. Par minuta ranije, Ahedin 14-godišnji rođak Muhammed je pogođen u lice gumenim metkom. Morao je biti stavljen u medicinsku komu i probuditi se tek 72 sata kasnije.

Pritvor Tamimi osvjetljava razloge hapšenja palestinskih maloljetnika. Defense for Children International – Palestina, lokalna organizacija, izjavila je da, prema najnovijim statistikama objavljenim od strane izraelskih vlasti, 331 palestinsko dijete ispod 18 godina je zadržano u vojnom pritvoru od maja.

Kažu također da je od 2016. godine, u prosjeku 375 maloljetnika bilo u pritvoru svakog mjeseca. Ironično, samo prošle godine, Tamimi je odbijena viza od State Department-a u Washingtonu, nakon što je pozvana da bude dio govorne turneje „Bez djece iza rešetaka/Živi otpor“.

Ahed Tamimi je palestinska heroina i nadamo se da ćemo je ponovo vidjeti kako vodi Pokret palestinskog otpora.

 

© Divithana, 2013