Na Univerzitetu Birmingham pronađeni najstariji fragmenti Kur’ana

Na Univerzitetu Birmingham pronađeni najstariji fragmenti Kur’ana

Profesori i istraživači sa univerziteta su bili iznenađeni kada su testiranja pokazala da su fragmenti svete knjige među najstarijima u svijetu.

Radiokarbonskim datiranjem je utvrđeno da su fragmenti stari najmanje 1.370 godina, što su vjerovatno najstariji primjerci Kur’ana koji postoje.

Stranice svete knjige su skoro jedno stoljeće stajale skoro neprimjetne u univerzitetskoj biblioteci. Kada je jedan doktorant prilikom provođenja istraživanja analizirao stranice, tražio je da se uradi radiokarbonski test, a rezultati su na kraju bili zapanjujući.

Stručnjak za vjerske dokumenate Muhammad Isa Waley iz Britanske biblioteke rekao je da će ovo “zanimljivo otkriće obradovati muslimane”.

Šefica za kolekcije na Univerzitetu Birmingham Susan Worrall je izjavila da nisu očekivali da se radi o tako starim primjercima Kur’ana.

“Uzbuđeni smo nakon što smo saznali da smo pronašli jedan od najstarijih fragmenata Kur’ana u svijetu”, rekla je Worrall.

Rukopis Kur’ana je u biblioteci stajao pored drugih knjiga i dokumenata sa prostora Bliskog istoka.

Testovi su pokazali da su fragmenti, ispisani na ovčijoj ili kozijoj koži, među najstarijim očuvanim tekstovima Kur’ana. Također, testovi su pokazali da je uz mogućnost od 95 posto pergament nastao između 568. i 645. godine.

“Ovi fragmenti bi nas mogli voditi do perioda samog pojavljivanja islama”, rekao je David Thomas, profesor za religijske studije na Univerzitetu Birmingham.

Pretpostavlja se da je osoba koja je pisala riječi sa fragmenata možda poznavala i poslanika Muhammeda (a.s.).

 

 

(AA)

 

© Divithana, 2013