Postavka suncobrana u Svetoj džamiji Mekke

Postavka suncobrana u Svetoj džamiji Mekke

U cilju zaštite klanjača od uzavrelog sunca, stotine suncobrana se postavlja u harem Mesdžidul-haram-a u svetoj Mekki, kao dio novih proširenja svetišta islama.

“Odlučili smo uvesti više od 300 suncobrana u dvorište širom Velike džamije, uključujući nedavno proširena područja”, rekao je šejh Abdul Rahman Al-Sudais, voditelj predsjedništva dvije Svete džamije, za Arab News u ponedjeljak 15. decembra.

Oko 300 suncobrana, koji bi pokrivali gotovo 275.000 kvadratnih metara otvorenog prostora koji okružuje Veliku džamiju, nedavno je odobrio čuvar ovih džamija, kralj Abdulah.

Novi kišobrani su slični onima na Poslanikovoj džamiji u Medini, koja sadrži 250 suncobrana.

Suncobrani odbijaju štetna sunčeva zračenja tokom ljeta, a bit će sklopljeni zimskih jutara, kako bi omogućili sunčevu svjetlost, dok su noću otvoreni radi zadržavanja toplote.

Mesdžidul-haram je najsvetije mjesto islama i dom Kabe, pravca u kojem se muslimani mole.

Muslimani iz cijelog svijeta se ulijevaju u Mekku svake godine radi obavljanja hadža, jednog od pet stupova islama.

Hadž se sastoji od nekoliko ceremonija, koje su namijenjene simboliziranju osnovnih pojmova islamske vjere, te kao znak sjećanja na iskušenja poslanika Ibrahima i njegove porodice.

Svaki radno-sposobni, odrasli musliman, koji finansijski može priuštiti putovanje, mora obaviti hadž barem jednom u životu.

Tokom proteklih nekoliko godina, saudijska vlada je zagovarala nekoliko projekata za razvoj i proširenja u Mekki.

U novembru 2009. godine, Rijad je proglasio da je završen petospratni hi-tech Jamarat most, kako bi se osigurao lakši protok miliona hodočasnika tokom godišnjeg rituala hadža.

Most ima 10 ulaza i 12 izlaza preko četiri nivoa, kako bi se omogućio protok 300.000 hodočasnika na sat.

Također je opremljen sa dodatnom tehnologijom, koja omogućava da vlasti intervenišu u slučaju smrtonosnih stampeda tokom rituala kamenovanja.

Ostali projekti su također izvedeni kako bi proširili područje na vrhu svete planine Arefata, razvili kanalizacijske i protupožarne sisteme i nadogradili zdravstvenu i transportnu uslugu.

 

© Divithana, 2013