Vrijedni i aktivni džemat Vlakovo, MIZ Sarajevo

Vrijedni i aktivni džemat Vlakovo, MIZ Sarajevo

Promocija novih učača Kur’ana i predavanje dr. hfz. Halila Mehtića

U nedjelju, 18. 02. 2018. godine, u džematu Vlakovo,  MIZ Sarajevo, održana je promocija novih učača Kur’ana, koji su u okviru redovnih aktivnosti koje džemat Vlakovo organizuje,  uspješno savladali kurs arapskog pisma (sufaru), te na taj način stekli osnovno znanje za učenje Kur’ana Časnog, odnosno kurs početnog tedžvida i stekli osnovno znanje iz tedžvidskih nauka. Gosti na svečanosti su bili dr. Hfz.  Halil Mehtić, koji je sve prisutne nadahnuo svojim predavanjem, i mladi učač Bilal Hamidović, koji je džematlije počastio učenjem odlomka iz Kur’ana. Osim diploma za svršenike iskorištena je prilika da se zahvali pojedinim džematlijama na nesebičnom doprinosu rada džemata u želji da ih Allah nagradi za njihov trud. Imam džemata Vlakovo Ahmed ef. Serdarević u svom kratkom obraćanju rekao je:

„Allahu dž.š.,  smo zahvalni što nam je srca spojio u ljubavi prema Njegovoj vjeri i što nam je dao slogu i međusobno uvažavanje! Allaha dž.š.,  molimo da spusti svoj bereket na sve naše džematlije i da nam bude na pomoći u daljem radu!“

Nakon programa džematlije je u prostorijama džamije dočekala je zakuska, koju su spremale vrijedne hanume ovog džemata. Molimo Allaha da ih nagradi za njihov trud.

 

Aktivnosti džemata

Inače, džemat Vlakovo je jedan od mlađih džemata u MIZ Sarajevo, ali je za kratko  vrijeme uspio da realizuje niz aktivnosti za svoje džematlije, ali i za sve koji želje da se druže u Njegovo  ime. Neke od aktivnosti koje džemat organizuje jesu mjesečna predavanja za sve džematlije, ali i predavanja i druženja samo za žene na čelu sa koordinatoricom Dženitom Ćorić. Cilj predavanja je  da se što više nauči o našoj lijepo vjeri i da se džematlije međusobno zbližavaju. Osim predavanja tu su i kursevi sufare, tedžvida i turskog jezika. Svi kursevi su potpuno besplatni. Džemat Vlakovo nije zaboravio ni najmlađe džematlije  pa tako organizuje i radionice za djecu svih uzrasta. Neke od aktivnosti koje organizuju jesu i omladinska druženja, izleti džematlija, džematska večera, a sve aktivnosti možete pratiti na njihovoj facebook stranici:

https://www.facebook.com/DzematVlakovoIlidza/

© Divithana, 2013