Upoznajte prvu ženu koja je osvojila “Nobelovu nagradu za matematiku”

Upoznajte prvu ženu koja je osvojila “Nobelovu nagradu za matematiku”

U srijedu, Maryam Mirzakhani je postala prva žena u 78 godina koja je osvojila prestižnu Field medalju, koja se smatra najprestižnijom medaljom u matematici. Odabrana je zahvaljujući “zadivljujućem napretku u teoriji Riemann površina i njihovim modulima prostora.”

Field medalja se dodjeljuje svake četiri godine od strane International Mathematical Union za izvrsne matematičare ispod 40 godina koji predstavljaju budućnost uspjeha. Uz najavu Mirzakhani i drugih medalista -Arthur Avila Manjul Bhargava, i Martin Hairer – sada su tu 54 muška dobitnika i 1 dobitnica medalje.

Mnogi se nadaju  da je Mirzakhani  i Field  medalja znak promjena koje dolaze. “Ja ću biti sretna ako potaknem mlade znanstvenice i matematičarke”, rekla je u saopćenju. Christiane Rousseau, potpredsjednik Međunarodne Matematika unije, izjavio je za Guardian da je ovo “izvanredan trenutak” i “slavlje za žene”, usporediv s Marie Curie i njenom Nobelovom nagrade iz fizike i hemije u ranom 20. stoljeću.

Mirzakhanijin uspjeh je tim više revolucionaran u svjetlu dobro dokumentirane predrasude s kojima se žene suočavaju u matematici i znanosti. Prema National Academy of Sciences, ne postoje značajne biološke razlike koje bi mogla objasniti žensku nisku zastupljenost u STEM akademskim fakultetima i vodećim položajima (iako to ne zaustavlja istaknute ljudi da polažu prava na neki drugi način.) Umjesto toga, NAS kaže da za to možemo zahvaliti pristranosti akademske zajednice i”zastarjeloj institucionalnoj strukturi.”

Na primjer, u studiji na Yale  univerzitetu iz 2008. godine, profesori su bili zamoljeni da ocijene fiktivne kandidate za radno mjesto laboratorijskog upravitelja. Kada bi dobili zahtjev s muškim imenom na vrhu, profesori bi ocijenili da je kandidat sposobniji nego kad bi dobili identičan zahtjev s ženskim imenom. Ova pristranost je uočena i kod muških i kod ženskih članova fakulteta.

Mirzakhani, koja je odrasla u Iranu prije nego je završila doktorat na Harvardu i postala profesor na Stanfordu, rekla je za institut Clay Mathematics u 2008. godini da nije shvatila svoj potencijal za matematiku: “Ne mislim da bi svatko trebao postati matematičar, ali vjerujem da mnogi studenti ne daju priliku matematici. I ja sam bila slaba u matematici par godina u srednjoj školi jer nisam razmišljala o tome, i znam da bez uzbuđenja matematika može izgledati besmisleno i hladno “.

(Izvor: motherjones.com)

© Divithana, 2013